Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

KULTopik: Egy ugrás és a homár

2019. okt. 25. - 19:00

Debrecen


Malter, Baross Gábor utca 16.


Dora Ratjen csak azért vehetett részt a berlini olimpián, mert Gretel Bergmannt zsidó származása miatt eltiltották. A később Európa-bajnok magasugrónőt 1938-ban elkapják a náci tisztek egy vasútállomáson, pedig csak egy zsemlét akart venni. Pénze volt, de a sminkje alól kilátszott a borostája. Mintha a bulvárrovat írta volna a szkriptet: az őrsön a magasugrónőt levetkőztették, lefotózták és jelentést írtak róla. A rekordokat és érmeket elvették Ratjentől, aki ezután eltűnt a nyilvánosság elől.

Lesi Zoltán költő verseket írt interszexuális sportolókról és a jelenséget tágabb kontextusba helyezte, ráadásul izgalmas költeményei több nyelven is megjelentek. A szerző és Ricardo Portilho a versekhez asszamblázsokat készített, majd könyvdizájnt. A kötet Magasugrás címen jelent meg a Prae Kiadó gondozásában.

Hogy mi köze Dora Ratjennek az interszexuális, emberkezű homárokhoz, kiderül Ricardo Portilho és Lesi Zoltán izgalmas kiállításán. A világ számos pontján bemutatott anyag néhány héten keresztül a debreceni Malterben látható, november 8-ig.

A megnyitón a költővel Áfra János beszélget, s egy különleges költészeti performansz is megvalósul.

A belépés ingyenes.

A Facebook-esemény itt érhető el.