Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

Kunst macht frei

2010. dec. 22. - 01:00

Pécs


Janus Pannonius Múzeum, Káptalan u. 4.


Kunst macht freiA pécsi Múzeum Galériában 2010. december 19-től 2011. január 16-ig észt kortárs művészek kiállítása látható Kunst macht frei címmel. A tárlat nem a teljes észt művészeti színtér bemutatására törekszik, koncepciója elsősorban a fogyasztói társadalom értékrendszere visszásságainak bemutatására irányul egy olyan országban, amelynek történelmi tapasztalatai a kelet-közép-európai régióhoz hasonlóak. A kiállítás a félmúlt történetébe visszatekintő része (Tiltás) az értékrendszerek összehasonlításának lehetőségét szolgálja, az emlékezés törékenységét, a múlt megismerésének kiszolgáltatottságát mutatják.

A kiállítás címét – Kunst macht frei – Maarit Murka egy képéről kölcsönözte, amely cinikusan, de provokatívan kérdez rá az észt társadalom múltbeli és jelenlegi problémáira, nem csak a történelmi tudatot provokálja, hanem jelen korunkat is értékeli. Az egyre inkább eluralkodó utazási mánia a fogyasztói társadalom felületes, habzsoló és viharos tempójával az emlékhelyek kultuszát is átértékeli, a tömegsírokból turistalátványosságot kreál.

A tárlaton a történelmi múltban (is) gyökerező és az immár relatíve szabad társadalomban megjelenő, illetve továbbélő szociális-gazdasági problémák feltérképezésére vállalkozó művészi stratégiák láthatóak. A vágyaiba merevített, krízishelyzetbe került psziché változatos megnyilvánulásaira, a szabadság fojtogatására, az értékek teljes kuszaságára adnak számos példát a kortárs alkotók.

  • Kiállító művészek:

Johnson&Johnson, Olga Jürgenson, Kai Kaljo, Eve Kiiler, Neeme Külm, Leonard Lapin, Peeter Laurits, Marko Mäetamm, Raul Meel, Marge Monko, Eléonore de Montesquiou, Rauno Thomas Moss, Tanja Muravskaja, Maarit Murka, Jüri Ojaver, Terje Ojaver, Kaido Ole, Jüri Palm, Villu Plink, Mark Raidpere, Silja Saarepuu, Liina Siib, Andres Tali, Andres Tolts, Jaan Toomik, Laura Toots, Mare Tralla, Anna-Stina Treumund.


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .