Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

Látja Isten, hogy állok a napon – Hobo Pilinszky-estje

2011. okt. 12. - 19:00

Debrecen


Csokonai Színház, Kossuth utca 10.


Látja Isten...„1984-ben, a Hobo Blues Band Vadászat című lemezén mondtam először Pilinszky János Négysorosát. A vers skarlát betűként átégette azt a kort, a lemezt és az előadásokat. Az abban a helyzetben érzett és felvállalt kilátástalan szomorúságot, a pontosan felismert reménytelenséget és vigaszként a kötelező őszinteséget jelentette számomra. Versei azóta kísérnek csavargásaimban, és visszahoztak egy-két sötét mellékútról” – mondja Hobo. Több mint negyed század elteltével ismét Pilinszkyhez fordult Hobo: reményért, hitért, szeretetért és vigaszért.Pilinszky verseit a színházi zeneszerzőként ismert Verebes Ernő zenésítette meg – a Hangzó Helikon sorozatban megjelent lemez anyagából pedig Vidnyánszky Attila rendezett előadást, amelynek bemutatója 2010 novemberében volt a Budapesti Kamaraszínházban.
Hobo és Vidnyánszky együttműködése révén jött létre a Villon verseire írt Az akasztottak balladája, a megzenésített Faludy-versekre épülő Ballada a senki fiáról és a Tudod, hogy nincs bocsánat című József Attila-est (Új Színház), a Circus Hungaricus monodráma (Csokonai Színház, Budapesti Kamaraszínház – Tivoli) és annak porondszínházi változata (Békés Megyei Jókai Színház), valamint a Csavargók tízparancsolata, a Csattanuga csucsu, a Vadászat (debreceni Csokonai Színház).


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .