Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

Lefejezve: A Dracula vámpirmítosz nyomában – Géczy Ádám kiállításának megnyitója

2011. Júl. 9. - 18:00

Győr


Városi Művészeti Múzeum főépülete – Esterházy palota – Radnai Gyűjtemény, Király u. 17.


Géczy Ádám - Dracula 3

  • Az eseményhez kapcsolódóan július 9-én 19 órától a Rómer Házban vetítésre kerül Florin Iepan Lugosi Béla, a bukott vámpír című filmje.

Géczy Ádám nagyszabású kiállításában rajzokkal, videó anyagokkal, hanganyaggal, fotókkal, installációkkal és szobrokkal is találkozhat a látogató. A meglehetősen provokatív cím a kiállítás fő motívumából, a vámpírmítoszból ered. A kiállítás a művész szándéka szerint, összevonja a személyes identitás és a nemzeti történelem aspektusait a mítosszal és a legendavilággal.
A tárlathoz többek között Géczy egyik tanítványának évekkel ezelőtti megjegyzése adott inspirációt. Amikor beszélgetésük során a hölgy azt mondta, hogy szeretné felhasználni a Dracula-témát, Géczy – anélkül, hogy mélyebben belegondolt volna – elmondta, hogy az ő ükszülei Erdélyből származtak. A tanítvány erre csak egy nagy „hűhával” válaszolt.
Habár a tények és a valóság sokszor egészen messze állnak egymástól, nagyon jellemző, ahogy az „Erdély” szó említésekor az emberek világszerte reagálnak. Ez természetesen nagyrészt a médiának köszönhető.
A kiállítás darabjai különös asszociációkat idéznek: a Dracula sorozat képein a legtöbb emberi alak egyszerű turista, mégis úgy sejlenek elő, mint kísértetek vagy egy gótikus dráma szereplői. A fotósorozat darabjai Romániában készültek, kifejezetten Bran és Peles várak környékén. Bran várát „Dracula kastélyának” nevezik, annak ellenére, hogy valójában csak egy határőrző vár volt, ahol a később Drakulaként elhíresült Vlad Tepes összesen négy hónapot töltött. Géczy feltételezi, hogy mindannyian létrehozzuk saját történeteinket, érdekesebbé téve ezáltal a világot, mint amilyen valójában. Így ez a képsorozat egyszerre humoros és melankolikus, túlmutat a történet és a történelem aspektusain.
A kiállítás másik része Géczy és a berlini elektroakusztikus zeneszerző, Thomas Gerwin több mint tíz éves együttműködésének eredménye. Ez az alkotás a Lefejezve témához kapcsolódik, ennek megfelelően elvont és zenei, vagyis inkább érzéki, mint értelemmel felfogható.
A kiállítás anyaga Németországban, Lettországban, Finnországban, Izlandon, Romániában, Ausztráliában és Magyarországon készült. Géczy Ádám ez úton mond köszönetet a segítségért Morris Wooley-nak, Twana Sivannak, Imrik Zsuzsának, Liam Garstangnak, Nick Greenwichnek, Grászli Bernadettnek és Krammerhofer Szilviának. Köszönet illeti továbbá az Ausztrál Kormányt, az Ausztrál Művészeti Tanácsot (Australia Council for the Arts), annak művészeti alapítványát és tanácsadó testületét.

  • 2011. 7. 9.2011. 8. 31.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .