Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

Leopold Bloom Planetoida

2012. nov. 20. - 17:00

1061 Budapest


Artpool P60, Paulay Ede u. 60.A Leopold Bloom Planetoida kötet közel 15 évnyi kísérleti művészeti aktivitást dokumentál – egyfelől válogatás a 23 számot megélt Leopold Bloom nemzetközi művészkönyv-folyóirat lapjaiból, másfelől feleleveníti a szombathelyi indíttatású Bloomsdayek (Bloom-napi művészeti fesztiválok) 1995 és 2009 közötti eseményeinek jelentősebb pillanatait: utcai akciókat, performanszokat, könyvbemutatókat, kiállításokat.

A Bloomsday fesztiválokon szerepelt többek között Abajkovics Péter, Bada Tibor (Bada Dada), Bohár András, T. Bortnyik Éva, Bujdosó Alpár, drMáriás Béla, Elek Is (Kada), Kappanyos András, Ladik Katalin, Mészáros Ottó, Molnár Katalin, Nagy Pál, Najmányi László, L. Simon László, St.Auby Tamás, Székely Ákos, Szkárosi Endre, Szombathy Bálint, Tóth Gábor, Viola László.

A kötet névválasztása, ahogyan maga a folyóirat és a Bloomsday is, James Joyce regényének, az Ulyssesnek a főhősét idézi, akinek apja, nagyapja – a könyv szerint – Szombathely polgára volt. Ily módon Szombathely az a tér, mely egyrészt kerete, másrészt kiindulópontja mind a folyóirat, mind a Bloomsday további alakulásának; azoknak az alkotásoknak, eseményeknek, művészi és nem művészi aktivitásoknak, melyekre jelen kötet egy újabb, kozmikus dimenzióból tekint le.

A Bloomsday koncepciója a regény első kiadójához, Sylvia Beachhez kötődik, aki az 1904. június 16-án játszódó mű 50 éves évfordulója alkalmából hozakodott elő az ötlettel: végigjárni a könyv helyszíneit, különböző állomásait az otthonról való elindulástól a hazaérkezésig. Azóta a világ számos országában „Bloom napja” ünnepi esemény, Szombathelyen művészeti fesztivál keretében 1995 óta került évenként megrendezésre.

A könyvet bemutatja: L. Simon László, házigazda: Szkárosi Endre.


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .