Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

Lola Arias: MY LIFE AFTER / MI VIDA DESPUÉS

2014. nov. 27. - 20:00

Budapest


Trafó, Liliom utca 4.


lola arias

“Hétéves koromban sokszor felpróbáltam a mamám ruháit és azokban sétáltam fel s alá a házban, mint egy kis királynő. Húsz évvel később megtaláltam azt a farmert, amelyet a mamám a 70-es években viselt. Pont jó volt rám: el is indultam benne múltbeli sétámra. A sugárúton találkoztam a fiatal szüleimmel, együtt motoroztunk Buenos Airesben. Elöl ült az apám, mögötte az anyám, leghátul én, szorosan öleltem anyám derekát és olyan erősen megcsapott a szél, mintha le akarná radírozni az arcomat.”

Lola Arias argentin rendező a tavaly a Trafóba meghívott előadása, Az év, amikor születtem a chilei Pinochet diktatúra éveit boncolgatja; az a produkció, amit idén láthat a közönség, a 70-es évek Argentináját idézi meg a rendező saját emlékfoszlányaira (is) támaszkodva.

Az előadás résztvevői, mind a 6 szereplő – a 70-es és korai 80-as években születtek – szüleik történeteit rekonstruálják eredeti dokumentumok, fényképek, levelek, magnókazetták, régi ruhák, családi történetek és emléktöredékek segítségével. Kik voltak a szüleim, amikor megszülettem? Milyen volt Argentína, mielőtt megtanultam beszélni? Hányféle verziója létezik egy történetnek, ami a születésem előtt esett meg vagy akkor, amikor olyan kicsi voltam, hogy még nem emlékszem belőle semmire?

A szereplők a rekonstrukciós kísérlet során azért merítkeznek meg a múltban, hogy megpróbáljanak felkészülni a kiszámíthatatlan jövőre. Felveszik a szüleik ruháit és megpróbálják az akkori életüket ábrázolni.

Carla rekonstruálja apja, a Népi Forradalmi Hadsereg (ERP) őrmestere halálának egymásnak ellentmondó verzióit. Blas felveszi apja reverendáját, hogy a papi szeminárium életét illusztrálja. Mariano ismét meghallgatja azokat a magnókazettákat, melyeket az apja, a Peronista Fiatalok Mozgalmának (Juventud Peronista) tagja ráhagyott. Pablo újra átéli banktisztviselő apja életének azokat a napjait, amikor a katonai kormányzat bekebelezte a bankot. Liza pedig alaposan megvizsgálja azokat a körülményeket, amelyek szüleit száműzetésbe kényszerítették.

Az előadás a valóság és a fikció határán egyensúlyozik, miközben két generáció kapcsolatát, találkozását, egymásra hatását mutatja be, a kollektív és a privát történelem elemeinek keresztezésével.


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .