Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

Magyar kultúra napja az Országos Széchényi Könyvtárban

2019. jan. 22. - 09:30

Budapest


Országos Széchényi Könyvtár, Budavári Palota, F épület


A Corvina könyvtár budai műhelye című kiállításhoz kapcsolódó kerekasztal-beszélgetésekkel, Szendrey Júlia köré szövődő konferenciával és a magyar Himnusz, valamint a hozzá tartozó Erkel-kotta kiállításával ünnepli a magyar kultúra napját az Országos Széchényi Könyvtár január 22-én.

Ezen a napon továbbá könyvbemutatóval és különleges tárlatvezetésekkel várjuk látogatóinkat, akik felfedhetik a kódexek titkait és bepillanthatnak a reneszánsz hétköznapokba Mátyás udvarában.

Program:

9.30 – 14.30 – Szendrey Júlia-konferencia, Díszterem
A szakmai tanácskozáson irodalom- és művelődéstörténészek különböző szempontok szerint közelítik meg és mutatják be Szendrey Júlia életművét, életszerepeit és kapcsolati hálóját.

10.00 – 17.00 – A magyar Himnusz kéziratának kiállítása, Manuscriptorium

11.00 és 14.00 – A könyvtár titkai – könyvtári séta az OSZK-ban

16.00 – Szabó Zoltán Könyvbemutató, 516-os Tanácsterem

A nemzeti könyvtár a magyar kultúra napjához kapcsolódva mutatja be az OSZK Kiadó és a Kortárs Kiadó 2018-ban társkiadásban megjelentetett Szabó Zoltán-monográfiáját, amelyet Tokaji Nagy Erzsébet és Szádeczky-Kardoss Zsófia jegyez. A két szerzővel és Szabó Zsuzsával A. Szabó Magda beszélget, a kötetből részletek hangzanak el.

Reneszánsz hétköznapok Mátyás udvarában

15.00 – A kódexek titkai – tárlatvezetés a corvina-kiállításon

16.00 – A művészet hatalma és a hatalom művészete – tárlatvezetés a corvina- kiállításon

17.00 – Reneszánsz hétköznapok Mátyás udvarában – kerekasztal-beszélgetés, Díszterem.

Résztvevők: Buzás Gergely régész-művészettörténész, a Visegrádi Mátyás Király Múzeum igazgatója, Láng Benedek tudománytörténész, a BME tanszékvezetője, Kovács Gábor zenetörténész, SZTE oktatója, Zsoldos Endre csillagászattörténész, MTA CSFKI

A nemzeti könyvtárban a magyar kultúra napján kedvezményesen megvásárolható a Magyar Himnusz képes albuma, a corvina-kiállítás vezetője valamint a Szabó Zoltán című kötet.

Beiratkozási akció! Az OSZK 50% kedvezményt ad az éves könyvtárhasználati díjból.