Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

Magyar Táncműhely-(R)Evolúció: In illo tempore

2013. máj. 29. - 20:00

Budapest


MU Színház, Kőrösy József utca 17.


A Magyar Táncműhely-(R)Evolúció a néptánc színpadi újrafogalmazása révén törekszik a kortárs tánc megújítására. Immár második műsorával is a hivatásos néptánc együttesekben dolgozó tehetséges, ambiciózus fiatal művészeknek kínál lehetőséget az alkotásra, amivel egy új koreográfus generáció színre lépéséhez is hozzá kíván járulni.

A Táncműhely idei estje az In illo tempore, melyben 4 fiatal koreográfus a személyes hagyományra is hivatkozva, a kortárs világ megértéséhez szükséges komplex szemlélettel fogalmazza meg mondanivalóját környezetéről, a hagyomány aktuális értelmezéséről.

„Rítusok segítségével lépünk a szokásosból a szent időbe, amely újra ás újra megélhető, a kezdeti időben lezajlott eseményt újból jelentőssé téve. Az ünnepben visszatalálunk a szent idő első jelentkezésére, amiben az in illo tempore beteljesedik. Ez az idő nem folyik, hanem valamiféle tartam, nem változik, amely mindig ugyanaz marad.“ (M. Eliade)

A modern ember időfelfogásából kiszorult az archaikus ciklikus szemlélet. Ha tehát az idő elmúló, akkor legyőzhető, itt vagyunk, az idő múlik, így ebből következően a világ egyszeri és megismételhetetlen. Bekövetkezett az egyirányú idő, amely eltörölte az örök visszatérés mítoszát. A mai ember élete már elképzelhetetlen az időmérők állandó használata nélkül, amelyek viszont kizárólagosan a fizikai időt mutatják, nem oldják meg a futó időtől való félelmünket…

Reális cél visszatalálni az őseredeti időbe, amelyben végtelenül gyakran elérhető az örök jelen, vagy hagyjuk magunkat feloldódni a felfokozott, kiterjedés nélküli pillanatban? Talán az „Időtlen dereng át az időbeli világba.“ (Weöres Sándor)


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .