Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

…maradtam Szabó László – kiállítás

2017. Júl. 12. - 09:00

Debrecen


Kölcsey Központ, Hunyadi utca 1-3.


100 éve született Debrecenben a kalandos életű szobrász… Művei ott álltak Henry Moor és Brancusi szobrai, Picasso képei mellett… Most pedig Burai István művei adják a keretet. A nemrég elhunyt Burai István (1951-2017) festő- és grafikusművész előtt is tisztelegnek a közös kiállítással a Kölcsey Központban.

„Soha nem is képviseltem mást. Büszke vagyok arra, hogy bármerre járok a világban, bárhol van kiállításom, mindig magyarnak mondanak és tartanak. Pedig tudják rólam, hogy Franciaországban élek. De maradtam Szabó László. Nem változott a nevem, se franciára, se angolosra. Maradt annak, amit 1917-ben édesapám után kaptam. Debrecenben születtem 1917-ben, 14 éves koromig Hajdúszoboszlón, azután Debrecenben éltem, ott is érettségiztem. 1940-43 között jogot végeztem a Debreceni Egyetemen. Akkor behívtak katonának. Balatonföldvárra szöktem, úszómester voltam. Észrevették, hogy a rám bízott hajókon lengyel menekülteket bújtatok, Székesfehérváron a szőlőskertekben rejtőztem el. Innen szöktem Szálasi uralma alatt 1944 végén Svájcba. … szilveszterkor úsztam át a Rajnát Bázelnél.” (Szabó László)

Szabó László Svájcban elkezd követ faragni. Első domborműve alapján Párizsban nyomban felveszik a Szépművészeti Akadémiára, egyenesen harmadévesnek, így egy év múlva már diplomát is kap. 1958-ban pedig már Henry Moor, Laurens és Brancusi társaságában mutatja be műveit, ugyanebben az évben Kanada is vendégül látja, Montreal adott számára kiállítótermet. 1963-ban Párizsban ott állnak a szobrai Picasso képei mellett. Két évvel később San Francisco közönsége ismerheti meg, sőt Szabó László egyike azoknak a művészeknek, akik a város főterét tervezték. 1968-ban Budapesten volt kiállítása és ugyanebben az évben Koppenhágában, Hamburgban, Berlinben is kiállított. 1968-tól folyamatosan látható volt Szabó László-alkotás Párizsban a Musée d’Art Moderne, a Modern Művészetek Múzeuma termeiben. A legnagyobb sikerek egyikeként pedig: pályázatot nyert és mások ellett meghívták az 1972-es müncheni olimpiai falu tervezésére, több szobra is ott kapott végleges helyet.

A kiállítás ingyenesen látható a Kölcsey Központ nyitvatartási idejében naponta 9-től 18 óráig, egészen augusztus 7-ig.

További részletek ide kattintva érhetők el.