Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

Megfigyelő állomás//Alkotói tárlatvezetés

2019. jún. 19. - 18:00

Budapest


Rugógyár Galéria, Szarka utca 7


A négy kiállító művész – Nagy Zsófia Magdolna, Oláh Norbert, Tollas Erik, Veres Balázs – mutatják be munkáikat.

Három Pécsen végzett fiatal festő és szobrász: Nagy Zsófia Magdolna, Tollas Erik,Veres Balázs, és egy festő: Oláh Norbert. Változatos, színes, trendi alkotások a téri játékoktól, a színes beton domborműveken és áttetsző plexi szobrokon át a nyilvános térrel kommunikáló festményekig. A képzőművészetnek azokat az esztétikai, etikai szilárdságú irányzatait idézik meg, amelyekben az aktivizmus, az avantgárd szellemisége tovább él, és ezeknek modernizmus utáni ‘posztneo’ vonulatai (koncept, mediális, nonfiguratív, trash stb..)

A múltba nézés és idézethalmozás helyett a jövő tudatos anyaghasználó designereiként, újfajta szerkezeti, architekturális gondolkodást, szokatlan formákat, téri fikciókat villantanak fel, soha nem látott téri viszonyokat mutatnak meg.

A külvilág bizonytalan, kiismerhetetlen, félelmetes történései, – amelyeket mindennapi törekvéseink nem képesek megváltoztatni, viszont a privát életünket napi szinten hajtják át – arra sarkallnak, hogy mégis megkíséreljük a lehetetlent, bízzunk az emberi szellem univerzalitásában. Abban, hogy a kreatív energiák megváltoztatják a világ sötét, átláthatatlan masszájának hömpölygését. Ennek érdekében a fiatal művészek világos, egyetemes formarendszerekkel, indusztriális áthallásokkal, vagy a ‘természetest’ imitáló mintázatokkal, esztétikai bázisú alkotásokkal, érthető, átlátható, de nem megszokott struktúrákkal állnak elő.

A művészek mai világunk rejtélyes, hirtelen változásainak tudatában maguk is folyton változnak. Az anyagtársításaik, a vonalvezetéseik és a formai alakításaik éppolyan váratlanok, talányosak, kiismerhetetlenek, mint a holnapunk. A művek sokfélék, de abban hasonlóak, hogy nem előzmények nélküli, de újszerű, absztrakt, geometrikus, mégis személyes, nem reprodukálható, egyedi, helyhez nem köthető, a 21. század második évtizedének művészetére jellemző nyitott gondolkodással lepnek meg. Kimozdítanak a komfortzónából, de nem negatív értelemben, inkább aktivizálva a szunnyadó elméket.

A kiállítás kurátora: Muladi Brigitta

A Facebook-esemény itt érhető el.