Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

Misetics Mátyás: Utopia – Megnyitó

2014. jan. 22. - 19:00

1012 Budapest


Várfok Galéria, Várfok utca 11.


Utopia
A Várfok Galéria következő kiállítása a fotográfia térnyerését igazolva Misetics Mátyás, a Galéria művészköréhez tartozó alkotó munkáit mutatja be Utopia címmel. Misetics Mátyás (1982, Budapest) fiatal kora ellenére évek óta meghatározó alakja a hazai fotográfiai színtérnek, képeit a közönség számos kiállításon láthatta itthon és külföldön egyaránt. 2007-es Artificial Light sorozata – mely 2013-ban szerepelt a Magyar Nemzeti Galéria A magyar fotóművészet az új évezredben c. kiállításán – megrendezett éjszakai jeleneteivel, mesterséges fényeivel új irányvonalat indított el a hazai kortárs fotóművészetben és hatása a mai napig érződik. Misetics Mátyásnak ez lesz az első egyéni bemutatkozása a Várfok Galéria nagy terében. A tárlat átfogó képet kíván adni a művész eddigi munkásságáról, a 2005-ös korai munkáktól kezdve, nevezetes diplomamunkáján, az Artificial Lighton át, a legújabb, 2014-es Utopia című sorozatáig.

Misetics Mátyás eddigi munkásságát tekintve egy tudatosan és szervesen alakuló életmű kibontakozásának lehetünk tanúi, melynek meghatározó fogalmai: az éjszaka sötétje, megrendezett jelenetek, éber álomba meredt alakok, mesterséges fények, az aszfalt feketeségéből felfénylő útjelek. A pontosan kigondolt és szerkesztett kompozíciók, a tökéletes, precíz kivitelezés és az árnyalatok gazdagsága, mind-mind munkáit az egyszerű műszaki technikától a legtisztább képzőművészet szintjére emelik. Legújabb sorozatában a már jól ismert urbánus éjszakai jeleneteinek világa kerül továbbgondolásra, melyet a Google cég virtuális és interaktív világtérképének algoritmusai által létrehozott szürrealisztikusan torzult tájak és városképek inspiráltak. A meghökkentő módon átalakult városi táj sajátos kontextust generál a benne megjelenő alakok számára, a kiszolgáltatottság, a manipuláció és technika uralta világ érzetét fokozva. E világkép nyújtotta benyomást kiegészítve a kiállításon láthatók lesznek Misetics kevésbé ismert táji környezetet bemutató sejtelmes fotói, melyek bár a természet dominanciáját hirdetik és mentesek az emberi tényező konkrét jelenlététől, mégis sok esetben utalással bírnak annak burkolt, környezetformáló szerepére.

Misetics kezdetektől fogva párhuzamosan foglalkozott különböző művészeti ágakkal, így a mostani kiállításon a fotósorozatok mellett több médium (videó-és hanginstalláció) is helyet kap, érzékeltetve meghatározó törekvését a fotó műfaji határainak átlépésére. Érdekesség, hogy a kiállítótérbe külön atmoszférikus hanganyag* is készül, mely Misetics MOME-n végzett doktori kutatásaira reflektálva izgalmas példáját mutatja a kiállítótérben érvényesülő képi és akusztikai tartalmak egymásra gyakorolt hatásának érzékeltetésére. A kiállítás így válik egy teljesen komplex vizuális és akusztikus élménnyé, mely számos kérdést vet fel ember és tér, jelrendszerek és környezet, illetve az öndefiníció viszonyáról.

*A hanganyag a megnyitó után kibővítve, kislemez formájában ingyenesen letölthető lesz azok számára, akik érdeklődnek a kísérleti zene ambient, noise műfajai iránt.


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .