Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

Műfordítók II. Szakmai Hétvégéje

2011. máj. 29. - 10:00

Pilisszentkereszt-Dobogókő


Walden Hotel, Fény utca 1.


MEGYA Műfordítók Egyesülete, úgy tűnik, hagyományt teremtett a rendezvénnyel. Tavaly Diósjenőn is több mint százan vettek részt a szakmai víkenden, és idén is ennyien jelezték részvételüket. A MASZRE támogatásának köszönhetően a dobogókői Walden Hotel ad otthont a műfordítói hétvégének. A szakmai hétvégén szemináriumok, előadások, felolvasások várják az érdeklődőket, de lesz kerekasztal-beszélgetés, koncert és kirándulás is.
Az intellektuális after party-ra a rendezvény harmadik napján, vasárnap 10 órától kerül sor Nádasdy Ádám Az érthetőség oltárán című előadásával. Mikor és miért kell vagy érdemes eltérni az eredetitől azért, hogy az olvasó/néző értse a helyzetet: pl. hogy mi a kérdéses épület, vagy hogy mit esznek voltaképpen, vagy hogy milyen rokonságban vannak a szereplők? Szabad-e az érthetőség oltárán feláldozni a szöveg szépségét, finomságát, lendületét? No de szabad olyat letenni a magyar olvasó vagy néző elé, amit az biztosan nem fog megérteni (ha az erediben nincs semmi érthetetlen)? A sztároszta három pud scsít küldött a bárisnyának? A sheriff a possét egy Mannlicherrel a haciendába terelte? Mennyiben dolgom nekem, hogy érthetővé tegyem a szöveget? Avagy mossam kezeimet?


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .