Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

Művészetről könyvek között – Ázsia művészete

2019. nov. 21. - 17:00

Budapest


Írók Boltja, Andrássy út 45.


Kötetbemutatóval összekötött szakmai beszélgetés. Résztvevők: Dr. Fajcsák Györgyi sinológus, a Made in Asia kiállítás kurátora és a Hopp Múzeum igazgatója, és Kardos Tatjana sinológus, adattáros.

Moderátor: Nagy Mercédesz újságíró-esztéta

A Művészetről könyvek között sorozat ezúttal a Hopp Múzeum idei jubileumához szorosan kapcsolódó Ázsia művészete – A százéves Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum gyűjteményei című hiánypótló kézikönyv bemutatójára invitálja az érdeklődőket. Hiánypótló a könyv, mert a Hopp Múzeum kötetei rendszerint egy-egy ázsiai kultúra egy-egy kérdéskörét vizsgálják behatóan. Jelen munka a múzeum történetében először átfogó képet kíván adni a múzeum összes gyűjteményéről (kínai, japán, koreai, indiai, délkelet-ázsiai, mongol, tibeti-nepáli, közel-keleti és a Zichy-féle régészeti gyűjtemény; adattár, könyvtár). Kiemeli a fő műveket, rámutat művészettörténeti értékükre, mindeközben felvonultatja a múzeum történetének korszakait és meghatározó eseményeit, alakjait.

A kötet egyszerre ázsiai művészettörténeti és művelődéstörténeti kalandozás, melyen keresztül jól érzékelhető az ázsiai kultúráról való gondolkodásnak az elmúlt 150 évben bekövetkezett változása is. A kötet angol és magyar nyelven is megvásárolható.

A hagyományokhoz híven az Írók Boltjában tartott kötetbemutatóval összekötött szakmai beszélgetés megpróbálja körbejárni az egyetlen hazai ázsiai múzeum létrejöttének és gyűjteményeinek történetét, szól majd az adattár jelentőségéről, és kitér egy-egy meghatározó műtárgyra is.

A Facebook-esemény itt érhető el.