Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

…nem fogad be se falu, se város…

2011. aug. 17. - 13:00

Csongrád


Tari László Múzeum, Iskola utca 2.


nem fogad be se falu se város
Ha egymás mögé tennénk azoknak a gátaknak a hosszát, melyeket a csongrádi kubikosok hosszú évtizedek alatt építettek meg Magyarországon, Csongrádtól egészen New Yorkig jutnánk. A Dél-Alföld jellegzetes foglalkozásáról, a kubikosság mindennapjairól nyílt kiállítás …nem fogad be engem se falu, se város címmel augusztus 3-án a csongrádi Tari László Múzeumban.
A kubikosok nem csak gátépítéssel, hanem többek között vasúti töltések és utak építésével is foglalkoztak az 1850-es, 60-as évektől egészen az 1980-as, 90-es évekig. A mára kiveszett foglalkozás a Dél-Alföldön óriási tömegeknek nyújtott megélhetési lehetőséget: az 1930-as években Csongrád munkaképes férfi lakosságának körülbelül fele ezt a foglalkozást űzte. A kiállítás címét egy kubikos nóta ihlette, mely azt bizonyítja, hogy sorsuk hányattatott volt: sem a parasztsághoz, sem a munkássághoz nem tartoztak, és munkájuk miatt gyakran úton voltak.
A Tari László Múzeum kiállításán a kubikos életmódot néprajzi és történeti szempontból egyaránt megismerhetik a látogatók. Bemutatásra kerülnek a mesterség tipikus öltözékei, mint a kalap és a kék nadrág, valamint a jellegzetes kubikos eszközök és szerszámok, mint a talicska, az ásó, a lapát vagy a hám. Emellett zeneszerszámokat, különböző használati tárgyakat és tipikus ételeket (lebbencsleves, keménytarhonya) is bemutatnak a kiállításon.
A kubikosság képzőművészeti emlékeivel is találkozhatnak az érdeklődők: különböző festmények és szobortervek mellett egy kubikos kerámia domborművet is láthatnak majd, melyet a csongrádi Síp utcai általános iskola épületéről szedtek le és mentettek meg az utókor számára.

  • 2011. augusztus 3. – 2012. január 4.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .