Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

Neneh Cherry (SE)

2019. feb. 25. - 20:00

Budapest


A38, Petőfi híd budai hídfő


Az egykori hiphopcsaj, a kortárs pop egyik legtudatosabb, legegyénibb, komromisszumokat nem kötő, varázslatos egyénisége, Neneh Cherry február 25-én lép fel először Magyarországon. A svéd-brit előadó október 19-én megjelenő, Four Tet produceri közreműködésével rögzített, Broken Politics című új albumát mutatja be az A38 Hajón.

A Sierra Leone-i zenész apától és svéd képzőművész anyától Stockholmban született, aztán a neves és karizmatikus dzsessztrombitás, Don Cherry által örökbe fogadott, Amerikában nevelkedett Neneh fantasztikus karrierje igazi ikonná avatta őt. A zene és a kreativitás valósággal éltető eleme volt a családnak: Neneh féltestvérei, Titiyo és Eagle-Eye szintén neves zenészek lettek, de két mostohatestvére is elkötelezte magát a klasszikus zene, illetve a dzsessz mellett.

Neneh számára a fordulópont 1986-ban jött el, amikor találkozott Cameron McVey zenész-producerrel (későbbi férjével), akivel aztán harminc évnél tovább tartó művészi és szerelmi kapcsolatba került. Viharos tempójú és viharos sikerekkel tarkított tíz év következett: 1989-ben Neneh Cherry valósággal berobbant a Raw Like Sushi lemezzel. Közben megszületett második gyermeke – forradalmi pillanat volt, amikor a Top of the Popsban héthónapos várandósan adta elő a Buffalo Stance-t.

Aztán egy lemezzel és megasláger-duettel később Cherry látszólag eltűnt, bár ő azt mondja, hogy mindig is jelen volt, csak elsősorban a családi életre, ezen belül is CirKus nevű családi zenekarára koncentrált. Aztán a 2010-es évek elején mindenkit meglepett egy különleges együttműködéssel: Mats Gustafsson experimentális triójával, a Thinggel vett fel közös lemezt. Az anyagot a nevelőapa, Don Cherry inspirálta.

2014-ben pedig hosszú kihagyás után megjelentette negyedik szólólemezét, a Blank Projectet, amelyen már Four Tet, azaz Kieran Hebden volt a producer. Ennek megfelelően Cherry zenei világa is átalakult: komoly, érett lemez, mely már fényévekre van a vagány rappercsaj-imidzstől. Absztrakt elektronika, trip hop, jazz, soul, ambient és avangárd hiphop ötvöződik ezen a nagyszerű lemezen: Cherry érett, okos, mély dalaihoz remekül illik Four Tet szikár elektronikus hangszerelése.

És most itt a Broken Politics, amely már kezdőbetűinek azonosságával is jelzi, hogy az előző album vonalát viszi tovább. Az album borítóját a híres dokumentarista fotós, a Turner-díjas Wolfgang Tillmans fotózta és tervezte, a Kong című beharangozó szám klipjét a Beyoncé-Jay Z-féle APESHIT vizuális orgiáját rendező Jenn Nkira készítette.

A Facebook-esemény itt érhető el. További részletek az A38 honlapján találhatóak.