Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

Nők, Múzsák, sorsok irodalomban, színházban

2015. Sze. 28. - 19:00

1073 Budapest


New York Kávéház, Erzsébet krt. 9-11.


Múzsák NYMP flyer

Nők, Múzsák, sorsok irodalomban, színházban – és a New York Művész Páholyban. Különleges témák, látogatottsági rekordok, izgalmas vendégek, kerek születésnapok és két törzsasztal átadása – ez jellemezte a 120 éves New York Kávéház kulturális rendezvénysorozatának, a két éves New York Művész Páholynak legutóbbi szezonját. A rövid nyári szünet után, szeptember 28-án egy egyedülálló, színházzal, irodalmi és színháztörténeti szemelvényekkel, sorsokkal és szerelemmel teli estével indítja őszi évadát a New York Művész Páholy a Világ Legszebb Kávéházában.

A New York Kávéház a múlt századelőn itt alakult irodalmi és művészi asztaltársaságok, kávéházi szerkesztőségek révén vonult be a magyar kultúrhistóriába. Fénykorában törzshelye volt magyar és nemzetközi sztároknak: íróknak, költőknek, operaénekeseknek, színészeknek, filmeseknek, a kávéházban megfordult az előző századforduló és az azt követő évtizedek budapesti művészeinek színe-java. Az alkotók mellett, mint tudjuk, rendre egy asszony is állt, s áll – szezonkezdő estünkön őket szeretnénk középpontbaállítani. Múzsákat, akik ihletet adó asszonyok, inspirálók, bizonyos értelemben maguk is alkotók, akikösszekapcsolják a szellemet a szerelemmel. Szezonkezdő estünk célja, hogy ezen asszonyok lét-meghatározó szerepét ünnepeljük, ünnepeljük egyben a művészeket, a férjeket, akiket talán a mai estén egy másik tükrön keresztül nézhetünk, mint eddig.

Kosztolányi Dezső felesége, Harmos Ilona, Móricz Zsigmond késői szerelme, Csibe, Jászai Mari és szerelmei: Reviczky Gyula és Szomory Dezső, Fedák Sári és Molnár Ferenc, Karinthy Frigyes és Judik Etel szerelme is megelevenedik egy különleges színházi-irodalmi esten

Vendégeink:

Hogy kik játsszák a főszerepeket?

Hámori Gabriella színművész a nagy sikerű nőNyugat című előadás egyik közreműködőjeként abba a “csendes forradalomba” enged betekintést, amelyben polgári nők serege vágyott vagy kényszerült arra, hogy egzisztenciát, sikert és megbecsülést vívjon ki magának – saját jogon. Ennek a kornak emblematikus figurái a Nyugat című irodalmi folyóirat körül íróként, múzsaként, feleségként, barátként szereplő nők, akiknek a sorsát, szerelmeit, házasságát, sikereit és kudarcait idézi meg a Jászai Mari-díjas színésznő.

Kripli Mari címmel mutatta be a közelmúltban a Jászai Mari életéről szóló monodrámát Lázár Kati színművész. A New York Művész Páholy estjén ebből is kapunk ízelítőt; a Nemzeti Színház hajdani nagyasszonyának szenvedélyes, izzó, fájdalommal teli színpadi és szerelmi életéből.

Szűcs Nelli, a Nemzeti Színház színésznője a magyar színjátszás másik kiemelkedő egyénisége, Fedák Sári bőrébe bújik hamarosan bemutatásra kerülő önálló estjén – hogy vannak-e közös pontok kettejük sorsában, kiderül a beszélgetésből.

Gajdó Tamás színháztörténészként ezeknek a felejthetetlen színésznőknek a pályáját, életét kutatja. Hosszú évek kutatómunkája során közelről ismerhette meg a szerepek mögött rejtőző nőket – róluk mesél könnyed és komoly történeteket, ismert és kevésbé ismert színházi anekdotákat.

A New York Művész Páholy szeptember 28-i estjére a belépőjegy 1800 Ft-os áron a helyszínen váltható. A jegy egy kávé, pohár bor vagy pezsgő árát is tartalmazza.

Időpont: 2015. szeptember 28. (szerda) – 19.00 óra

Helyszín: New York Kávéház, 1073, Budapest, Erzsébet körút 9.
Esemény a facebookon: https://www.facebook.com/events/988655697874420/
A programon való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött: jelentkezni a newyorkprogram@cafeandevent.eu címen lehet.


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .