Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

Ödön von Horváth könyvbemutató

2013. máj. 6. - 18:00

Debrecen


Csokonai Színház, Kossuth utca 10.A Korunk gyermeke Ödön von Horváth (1901–1938) utolsó befejezett regénye. 1938-ban jelent meg, nem sokkal a szerző halála után, Amszterdamban. A népszerű színpadi szerző harmadik regénye mostantól magyarul is olvasható. A regényt Borbély Szilárd költő, irodalomtörténész és Kornya István műfordító mutatja be. A műből Trill Zsolt és Olt Tamás olvas fel, közreműködik Szentai Cecília.

Németországban Ödön von Horváth többi művéhez hasonlóan ezt is betiltották. A regény névtelen hőse és mesélője egy húsz év körüli német fiatalember, aki a világgazdasági válság éveiben munkanélküliként tengődik, mígnem a hadseregben talál otthonra, közösségre. A háborúra készülő Németország ifjú katonája feltétel nélkül hisz a háború igazságosságában, és abban, hogy a hazáért mindent fel kell áldozni, mert „az egyes ember már nem számít”.

Az örök kispolgár, a Hogyan lettem én néger és a gyakran játszott drámák (Mesél a bécsi erdő, Kasimir és Karoline) mellett az életmű magyarul eddig nem olvasható nagyszerű darabja a Korunk gyermeke című regény. Fájdalmasan szép és kegyetlen mű. A Führer-kultuszba, a náci demagógia mocsarába süppedő Németország pontos ábrázolása a semmit sem számító, kiszolgáltatott és tehetetlen kisember szemszögéből.

A művet korábban Fabrice Cazeneuve filmesítette meg a francia televízió számára, és számos színpadi verzió is készült a műből. A Magyar Rádió hatrészes hangjátékot készített belőle, amelynek ősbemutatója 2013. április 2-án volt a Kossuth Rádióban. A regény Kornya István fordításában a Helikon Kiadónál jelent meg.

A könyvbemutatóra a belépés ingyenes. A regény a helyszínen kedvezményesen megvásárolható.


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .