Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

Ökofeminizmus és poszthumán

2019. okt. 21. - 18:00

Budapest


Stúdió FKSE, Rottenbiller u. 35.


KLÍMAVÁLSÁG ÉS KÉPZELET 03.
A nyugati gondolkodás a természet világát a passzivitással és a nőiességgel társítja, szemben az aktív és kultúrateremtő ember világával, melynek megtestesítője a férfi. A jelen ökológiai problémái azonban rávilágítanak, hogy a természetre nem tekinthetünk tovább passzív és kimeríthetetlen erőforrásként. A kulturális képzelet a régi paradigmában ragadva ugyanakkor nehezen talál új fogalmakat a klímaválság értelmezéséhez. Az alkalom az ökofeminista filozófiát mint a gondolkodás átformálásának lehetőségét mutatja be, amely perifériás nézőponton keresztül vizsgálja az ökológiai kihívásokat és a rájuk adható lehetséges válaszokat.

Beszélgetőtárs: Kiss Kata

Az xtro realm csoport őszi diszkusszív gyakorlatai a képzelet fogalmát veszik górcső alá. A beszélgetés- és kirándulássorozat célja, hogy különböző szempontok mentén számot vessünk a gondolkodásunk meghatározottságaival, lehetővé téve a lokális képzelet felszabadítását. A klímaválság helyi kihívásaival való társadalmi szembenézés ugyanis csak akkor lehetséges, ha képesek vagyunk választ adni olyan alapvető kérdésekre, minthogy mit tekintünk természetnek, honnan származnak a klímaválsággal kapcsolatos narratíváink és miként képzeljük el a változó körülmények szerint újraszerveződő társadalmat magunk körül.

A programok az xtro realm csoport az OFF-Biennálé 2020-as Levegőt! című kiadására készülő projektjének részeként, Zilahi Anna és Süveges Rita szervezésében valósulnak meg.

A Facebook-esemény itt érhető el.