Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

Öntörténetiesítés – Cavellini 1914-2014

2014. jún. 12. - 18:00

1095 Budapest


Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum, Komor Marcell u. 1.


cavellini
Guglielmo Achille Cavellini / GAC (1914−1990) olasz műgyűjtő és művész művészi fejlődése az 1970-es évek elejére egy „mozgalom”, az „öntörténetiesítés” kitalálásához vezetett. Az „öntörténetiesítés” vagy autostoricizzazione (self-historicization) az ego-központúságból, az öndicsőítésből, a művészet és a kultúrtörténet „Cavellinire” való átírásából létrejött akciók, műalkotások és publikációk – a maguk leplezetlen őszinteségével – olyan sikeresnek bizonyultak, hogy az 1970-es évek végére Cavellini a nemzetközi kapcsolatművészet és mail art egyik központi figurájává vált.

Cavellini legfontosabb magyarországi kapcsolata Galántai György és az Artpool volt. Sajátos „magatartás-művészete” és rendkívüli aktivitása jelentősen hozzájárult az 1979-ben éppen létrejött budapesti Artpool projekt elindulásához, melynek célja, ugyan teljesen más indíttatásból, de szintén a „hivatalos művészet” megkerülése volt.

További részletek ITT.


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .