Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

Origa-mi-csodák

2011. Már. 13. - 10:00

Pécs


Szivárvány Gyermekház, Dr. Veress Endre u. 6.


ORIGAMI

Molnár László hódmezővásárhelyi alkotó teafüves tasakokból hajtogatott és összerakott origami-figuráinak kiállítása.
Molnár László az origamikról:
“Ezt a moduláris origami technikát az Origami c. újságból tanultam 2001-ben. GHIAN-ZHI névre hallgat kínaiul, jelentése: EZER PAPÍR. A hajtogatások mindegyikéhez ugyanaz az alapelem (modul vagy pikkely) szükséges. Ezek különféle összeillesztéseivel alakulnak ki a formák. Sík felületekhez készíthetünk téglákat is.
2002-ben kezdtem a teástasakokat használni. A papírfigurák saját ötletek alapján készülnek otthon, szabadidőmben.
A történet szerint börtönben kötött ki az Arany Kalandor nevű hajó 200 kínai hajótöröttje, akik 1993-ban futottak zátonyra USA partjainál. Az egyikük ráérő idejében színes újságokat és egyéb hulladékokat tépett egyforma féltenyérnyi darabokra és hajtogatott egyforma, háromszög alakú elemeket belőlük. Ezekből az egyszerű elemekből rakott össze bonyolult formákat. Majd megtanította a többi elítéltet is a hajtogatásra, így gyorsan gyarapodtak az alkotórészecskék. Innen kerültek a papírszobrok (vázák, edények, állatok) múzeumokba és galériákba.
A minta emlékeztet a kínai temetési szertartásokon használt áldozati papírpénzek hajtogatására. A kiállított alkotásaim csak teáspapírból készültek (fát, fémet, stb. nem tartalmaznak)! Minden egyes elem ragasztva van a többihez, így kialakítva a formákat és biztosítva a tartósabb felületet.”

  • 2011.03.12. – 2011.04.08.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .