Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

Országos Cigány Képzőművészeti Kiállítás

2010. dec. 17. - 10:00

Pécs


Rácz Aladár Közösségi Ház, József u. 4.


Országos Cigány Képzőművészeti KiállításA magyarországi cigány képzőművészet a legjelentősebb és legkiterjedtebb a világ cigány képzőművészetében. Autodidakta, naiv cigány képzőművészek az 1960-as évek végétől kezdték el alkotótevékenységüket, köztük többen – Balázs János, Fenyvesi József, Péli Tamás, Oláh Jolán stb. – országos ismertségre tettek szert. A tervezett kiállítás elsősorban az ő művészetükre összpontosít, de bemutatkozási lehetőséget biztosít a kortárs cigány képzőművészeknek is.

Szeptember 17-én pénteken nyílt az Országos Cigány Képzőművészeti Kiállítás Pécsett a Rácz Aladár Közösségi Házban. A szervezők az ország minden részéből hívtak alkotókat, de külön termet szentelnek a baranyaiaknak, és azoknak, akik sokat tettek a roma művészetért, de már nem lehetnek köztünk.

A mai magyar roma képzőművészet kialakulásához voltaképpen két szál vezetett. Az egyik a Péli Tamás-féle akadémiai festészet, a másik pedig a Balázs János fémjelezte autodidakta, naiv vonal. „Nekik és követőiknek köszönhető, hogy ma közel száz cigány képzőművész alkot az országban” – magyarázta Kosztics István, a szervező Cigány Kulturális és Közművelődési Egyesület elnöké. „A hetvenes években a Magyar Művelődési Intézet kezdte el támogatni a nyári roma alkotótáborokat, és a különböző iskolákból is egyre több tehetség nőtt ki, elég csak Pongrácz Évára vagy Koltai Magdolnára gondolni.”

A pénteken nyíló tárlatra ötven magyarországi roma képzőművészt hívtak meg, és közel száz művet láthatnak az érdeklődők egészen 2010 végéig, az Európa Kulturális Fővárosa program jóvoltából.

Kosztics leszögezte: reményei szerint a még élőknek sok lehetőségük lesz a bemutatkozásra, ezért azokra fókuszáltak, akik már nem lehetnek köztünk. Az elhunyt cigány képzőművészek mellett külön teremben biztosítanak helyet a baranyai alkotóknak.


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .