Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

PanoDráma 174/B

2012. nov. 23. - 20:00

1094 Budapest


Trafó, Liliom u. 41.PanoDráma: 174/B – Az igazság szolgái – ősbemutató, verbatimszínházi előadás közösségi színházi végkifejlettel.

“Aki mást valamely nemzeti, etnikai, faji, vallási csoporthoz vagy a lakosság egyes csoportjaihoz tartozása vagy vélt tartozása miatt bántalmaz, illetőleg erőszakkal vagy fenyegetéssel arra kényszerít, hogy valamit tegyen, ne tegyen vagy eltűrjön, bűntettet követ el, és öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.” (BTK 174/B. § 1996. évi XVII. törvény 3. §.)

2009 márciusában, nem sokkal a tatárszentgyörgyi gyilkosságok után Miskolcon cigányok egy csoportja megtámadott egy autót, amely a házaik közelében cirkált éjszaka. Az autóban százezer forintos kár keletkezett, a benne ülők könnyebb hámsérüléseket szenvedtek. 2009 novemberében Sajóbábonyban szintén cigányok egy csoportja támadt a városba érkező gárdisták autójára, miután előző nap már összetűztek egy Jobbik-gyűlés résztvevőivel. Az autóban komoly károk keletkeztek, súlyos személyi sérülés itt sem történt. 2009 szeptemberben a józsefvárosi Tavaszmező utcában egy főleg cigányokból álló társaság megtámadott egy diákot. Többen megütötték, kergették, fenyegették. (Forrás: www.index.hu)

A vád minden esetben a fenti paragrafusra hivatkozott, vagyis hogy a támadások motivációja a magyarok gyűlölete, mely csoportba a cigányok e logika szerint nem tartoznak bele. Miskolcon első fokon 11 ember 41 év börtönbüntetést kapott (ám az esetet most újra tárgyalják), a Tavaszmező utcában hét embernek 29 év jutott. Sajóbábonyban új tárgyalást rendeltek el.

2011 március 25-e óta folyik a romák elleni támadások elkövetésével gyanúsított négy férfi pere a Pest megyei bíróságon. A PanoDráma alkotócsapata kezdettől rendszeresen látogatja a tárgyalást, de Miskolcon is forgat a sajóbábonyi és a miskolci ügyekben.

Az eredeti interjúk fókuszában ezúttal a vádlottakon és a sértetteken kívül az igazság szolgái állnak: ügyvédek, ügyészek, bírók, rendőrök. Ők már a hazai igazságszolgáltatási rendszer átalakítása, a fékek és ellensúlyok rendszerének felborítása előtt is tanulságos szereplői voltak a magyar közéletnek.

A verbatim módszerrel, profi színészekkel készült előadás mellett párhuzamosan próbál két drámapedagógus Augusto Boal fórumszínházi módszereivel hétvégénként három intenzív napon Galgagyörkön, Bagon, Budapesten, Hidasnémetiben, illetve Pécs és Miskolc környéki roma és nem roma civilekkel. Belőlük áll majd össze a 12 fős esküdtszék, mely minden este megtárgyalja a bemutatott eseteket és egyetértés esetén ítéletet hoz róluk.

További részletek ITT.


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .