Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

PanoDráma: A csodát magunktól kell várni

2017. Sze. 5. - 20:00

1094 Budapest


Trafó – Kortárs Művészetek Háza, Liliom u. 41.


Egy aktivista, aki tiltakozott az alkotmánymódosítás, Putyin homofób törvénye és joggyakorlata, az internetadó, vagy éppen Paks2 ellen. 26 éves volt, amikor élete tragikus véget ért.

Egyfelől Rózsa Milánnak állít emléket a PanoDráma A csodát magunktól kell várni című előadása, másfelől nagyobb aktivitásra biztatja mindazokat, akiknek nem tetszik a rendszer, hogy ne csak egy váll cipelje mindnyájunk helyett a terheket. A dráma szövegét eredeti dokumentumok és interjúk adják. Ezzel a produkcióval veszi kezdetét a Trafó 2017/2018-as évada, szeptember 5-6-án.

  • Rózsa Milán tetteivel és retorikájával egyaránt sokat tett a társadalom közös ügyeiért: az iskolai esélyegyenlőségért, az alkotmányos demokrácia eszméjéért, a lakhatáshoz való jogért.
  • Paks2 ellen tiltakozva kommunista lobogóval díszítette fel a Fidesz-székházat, az orosz nagykövetségre betörve szivárványos zászlót tűzött ki, a netadós demonstráció végén pedig az erőszakos tömeget csitította.
  • Segített az árvíznél, ott volt a nők elleni erőszak áldozataira emlékező „Néma Tanúk” meneten és gyertyát gyújtott az ukrajnai áldozatainak emlékére. A csodát nem mástól, hanem magától várta, az aktivizmus kockázatát pedig mindenben vállalta.
  • 26 évesen vetett véget az életének.

A PanoDráma előadása az ő történetéből kiindulva mutatja meg, milyen súlyok nehezednek egy aktivistára. Mi az a felelősség, amit egyetlen aktivista vállal egy közösség helyett? Hogyan lehet civilizáltan és józanul képviselni jogainkat? Többek között ezeket a témákat érinti a produkció.

  • Az előadáshoz a társulat interjúkat készített Rózsa Milán hozzátartozóival, ismerőseivel, barátaival, aktivistákkal. Ezeket a szövegeket és egyéb dokumentumokat használták fel a dramaturgok: Garai Judit, Hárs Anna, Merényi Anna az előadáshoz.
  • A produkció különleges pillanat a társulat életében, hiszen most először kértek fel vendégrendezőt a színrevitelre.
  • A többszörös díjnyertes Pass Andrea rendezi az előadást, aki először dolgozik olyan szövegen, amelyet nem ő írt.

A csodát magunktól kell várni előbemutatóját július 4-én tartották az Átrium Filmszínházban. Az előadás azóta sokat változott, a tényleges bemutatóra szeptember 5-6-án kerül sor a Trafóban.

Szövegkönyv: Garai Judit, Hárs Anna, Merényi Anna, Pass Andrea
Színészek: Ballér Bianka e.h., Bezerédi Zoltán, Botos Éva, Ivanics Tamás, Ördög Tamás, Urbanovits Krisztina
Produkciós asszisztens: Schór Ádám
Rendezőasszisztens: Tési Dóra
Produkciós vezető: Schőn Edina
Hangtervező: Keresztes Gábor
Világítástervező: Bányai Tamás
Díszlet, jelmez: Bobor Ágnes
Koncepció/dramaturgia: Garai Judit, Hárs Anna, Merényi Anna
Kreatív producer: Lengyel Anna
Rendező: Pass Andrea