Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

Pest megér egy estet!

2012. nov. 6. - 20:00

1074 Budapest


Örökmozgó Filmmúzeum, Erzsébet krt. 39.


Hogyan lesz a gettóból felkapott városrész? Hogyan jelenik meg a panel életérzés filmen, képzőművészetben és a valóságban? Miképpen változott Budapest underground kultúrája az utóbbi 50 évben, és melyek a kortárs hazai underground kultúra megkerülhetetlen színterei? Van-e papíron Budapestnek egységes arculata, tervszerű városépítészete? Kik és miért döntenek úgy, hogy szeretett és megszokott utcáinknak, tereinknek új nevet adnak? És vajon kik és milyen sikerrel építik Budapest imidzsét? Merre tart a közösségi közlekedés Budapesten? Mi kell ahhoz, hogy tízezrek cseréljék biciklire a BKV bérletet? Hogyan játszhat Budapest a filmvásznon egyszer Boszniát, másszor Buenos Aires-t? Vajon tudják-e kreatívan használni a várost a hazai filmesek? És mennyiben tekinthetőek ezek az alkotások korlenyomatnak?

Többek közt ezekre a kérdésekre keressük a választ kedd esténként a Pest megér egy estet! filmklubban, két féléven át az Örökmozgó moziban. A filmklub programját olyan – főként magyar – filmek alkotják, amelyekben Budapest hangsúlyosan és markánsan jelenik meg, ugyanakkor a magyar filmművészet izgalmas és kultikus darabjai. A nagyjátékfilmek közt moziban ritkán látható művek szerepelnek, mint például Szabó István Tűzoltó utca 25. című filmje, Tarr Béla Panelkapcsolata, Xantus János Eszkimó asszony fázik című alkotása vagy Sós Mária Városbújócskája. A nagyfilmekhez kísérőfilmeket is válogattunk, amelyek hangulatukban és tematikájukban jól kiegészítik az őket követő egészestéseket.

A filmklub egyik fő célja, hogy egy valós diskurzus induljon el Budapestről, amely a várost szociológiai, politológiai, képzőművészeti, építészeti, közlekedési, kulturális és megannyi szempontból vizsgálja. A filmvetítéseket minden esetben moderált beszélgetések követik majd, amelyek a filmekből kiindulva, az adott est témáját boncolgatva zajlanak. A filmklubok során tervezett vendégeink közt szerepel dr. Sersliné Kócsi Margit állami főépítész, Vitézy Dávid, a BKK vezérigazgatója, dr. Csizmady Adrienne városszociológus, Sinka Károly Sinya, a Critical Mass Magyarország alapítója, Gyáni Gábor társadalomtörténész, Lakner Zoltán politikai elemző, valamint olyan ismert figurák, mint Müller Péter Sziámi zenész, Keserue Zsolt képzőművész, Závada Péter zenész-költő vagy Török Ferenc filmrendező. A filmklub moderátora Hegyi György.


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .