Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

POPJAK#5 – SOROZATGYILKOSOK

2014. feb. 13. - 19:00

Budapest


Roham Bár, Dohány utca 22-24.


Sorozatgyilkosok
A februári POPJAK-on az itthon is nagy sikernek örvendő tévésorozatok (Dexter, Hannibal, Bates Motel) kapcsán beszélgetünk a sorozatgyilkosok diadalmenetéről a kortárs tömegkultúrában, Hasfelmetsző Jacktől Mickey és Mallory Knoxon át Dexter Morganig. Pszichopatológia, fogyasztói társadalom és a gyilkosság mint a szépművészetek egyike.

Beszélgetnek: Bartók Imre és Turi Márton.
Moderál: Sepsi László.

„A sorozatgyilkos alakja a filmtörténet modernista korszakában lépett ki az árnyékban osonó antagonisták gettójából és kezdte meg diadalmenetét előbb taszító antihősként (Kamerales, A lepkegyűjtő), majd vérgőzös exploitation-mozik motorjaként (Deranged, Maniac), hogy évtizedekkel később Riddick, Hannibal Lecter és Dexter Morgan már pólókra nyomható ambivalens ikonként foglalják el megérdemelt helyüket a posztmodern tömegkultúra egy sötétebb zugában. A serial killer a hatvanas-hetvenes évek elidegenedett hőseinek esszenciája: míg a társadalom kebeléből szintén kiszakadt gengszterek az anyagi javak megszerzésére irányuló motivációjában még őrzi a társadalmi konszenzus némely töredékét, a sorozatgyilkos túl van a hétköznapi morál minden aspektusán, motivációja növekvő tébolyának köszönhetően átszakítja a racionalitás elfogadott határait, és szemben az alternatív közösséget építő hivatásos bűnözőkkel, szélsőséges individualizmusának köszönhetően kollektívába is igen ritkán szerveződik.” (Sepsi László: A bennem élő gyilkos, Filmvilág 2011/2)

A havi rendszerességgel a Roham bárban megrendezésre kerülő kerekasztal-beszélgetések minden alkalommal egy-egy releváns trendet vagy szerzőt tárgyalnak, lehetőség szerint valamely aktuális haza könyv- vagy filmmegjelenés kapcsán. A beszélgetések résztvevői írók, fordítók, esztéták és egyetemi tanárok, akiknek munkássága vagy kutatási területe szorosan kapcsolódik az adott témához, az események moderátora pedig minden alkalommal Sepsi László, az ELTE BTK doktorandusza és a József Attila Kör tagja.


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .