Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

PRIMANIMA Nemzetközi Animációsfilm-fesztivál

2015. okt. 21. - 15:00

Budaörs


Jókai Mór Művelődési Központ, Szabadság út 26.


banner primanima 2015

 

A KORTÁRS FIATAL ANIMÁCIÓ LEGJAVA BUDAÖRSÖN

Négy nap alatt több mint száz animációt vetítenek a Primanima fesztiválon

Idén negyedik alkalommal rendezik meg Budaörsön a Primanima Nemzetközi Animációsfilm-fesztivált október 21. és 24. között, aholdiákok és elsőfilmesek rövidfilmjeit vetítik.

A négynapos fesztiválon 86 fiatal alkotó animációja mutatkozik be. Többek között itt láthatja a magyar közönség először a franciaországi AnnecyiAnimációsfilm-fesztiválon két díjat is bezsebelt brit diplomafilmet, az Edmondot, vagy a 2014-es Velencei Fesztiválon bemutatott Castilloés a nagy morgóhalcímű brazil filmet. Igazi ínyenc alkotás Daniel Gray és Tom Brown angol–amerikai–magyar(!)koprodukcióban készült filmje, a Fogak, mely ez év elején a Sundance Filmfesztiválon debütált. A Primanima versenyprogramjában szerepel az idei év eddig legtöbb díjat bezsebelt két magyar rövidfilmje is, Bertóti Attila Mese, illetve Kreif Zsuzsanna és Zétényi BorbálaLimbo-Limbo Travel című filmje.

Az animációs rövidfilmeket idén is háromtagú nemzetközi szakmai zsűri értékeli: Alekszej Alekszejeva kultikus BAFTA-díjasLog Jam-sorozat alkotója, aki többek között a Mr. Bean-sorozat művészeti vezetőjeként dolgozott Magyaroszágon; EliskaDecka cseh animációsfilm-kurátor, filmteoretikus a prágai FAMU Filmművészeti Egyetemről; Andrea Martignoni olasz animációs hangdizájner, aki az ismert olasz graffitiművész, Bluegyedülálló animációs filmjeinek a társalkotója.

Az alkotások a fesztivál 300 ezer forintosfődíjáért versenyeznek, melyet a Magyar Film Utómunka Egyesülés ajánlott fel. Idén is átadásra kerül a legígéretesebb magyar tehetségnek járó George Pal-díj, továbbá a közönségszavazás alapján legnépszerűbb magyar filmnek járó Macskássy Gyula-díj, melyeket a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa kétszer fél millió forinttal támogatott. E két díjra összesen tizenöt Magyarországon, vagy magyar koprodukcióban készült film van jelölve.

A Primanima programja idén is szemezget a közelmúlt legizgalmasabb animációs mozifilmjeiből. Az idei felhozatalban két olyan egyedülálló filmes gyöngyszem szerepel, melyek a nagy hollywoodi animációs stúdiók árnyékában születtek. Elsősorban a gyerekeknek és családoknak szóló darab A tenger dala(Song of theSea) című, elbűvölően szép ír mesefilm. Tomm Moore filmjét, amely kivételes módon eljutott a hazai moziforgalmazásba is, idén Oscar-díjra is jelölték.Kifejezetten a felnőtt közönséget célozza meg az Egyesült Államokban élő, lett származású SigneBaumane humoros önéletrajzi ihletésű filmje, a Kövek a zsebemben (RocksinMyPockets). A filmet, mely öt nőabszurd fordulatokban gazdag sorsát követi nyomon, 2014-ben a Karlovy Vary-i Filmfesztivál mutatta be először.

A fesztiválon délelőttönként összesen 35 gyermekeknek készült animációs kisfilm méretteti meg magát az óvodások és kisiskolások közönsége előtt. A meseprogramokkal párhuzamosan futó rajzfilmes játszóházban pedig bárki elkészítheti az első rajzfilmjét. A csoportokat és a családokat díjmentesen várják a magyar és külföldi mesefilmekből álló vetítéseken.

A fesztivál idén egy kiállítás keretében enged bepillantást az elmúlt három év magyar díjazottainak munkáiba, köztük a több mint száz nemzetközi díjat elhozó Nyuszi és Őz, illetve a Symphony No. 42 című kisfilmek kulisszatitkaiba. A budaörsi Zichy Majorban rendezett kiállítás különlegessége, hogy megtekinthetjük a filmekhez készült eredeti vázlatrajzokat, figuraterveket, háttérfestményeket. A tárlaton bemutatkozó hat alkotó: Bucsi Réka, Hermán Árpád, Horváth-Molnár Panna, Kopasz Milán, Mariai Gábor és Vácz Péter.

Immár negyedik éve a fesztivál állandó zenei fellépője a ma már országosan ismert Lóci játszik formáció frontembere; a Primanimán esténként zenél a Tilos Rádió lemezlovasa, DJ Sztyepp is. Különleges, „interaktív” koncertet adnak a BélaműhelySoundartzenekar tagjai, akik újrahasznosított tárgyakon játszanak. Az egyedülálló fellépésre a Zichy Majorban kerül sor.

A fesztivál vetítéseit a budaörsi Jókai Mór Művelődési Központ színháztermében tartják, mely a Móricz Zsigmond körtérről, vagy a Kelenföldi pályaudvartól kb. 10 perces buszúttal érhető el.

Jegyek már elővételben kaphatóak!


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .