Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

Rippl-Rónai 150′ – Megnyitó

2011. aug. 13. - 15:30

Kaposvár


Együd Árpád Művelődési Központ, Csokonai utca 1.


Rippl-Rónai József munkája
Emlékkiállítás Rippl-Rónai József születése 150. évfordulójára.
Rippl-Rónai József, a magyar festészet első modern mestere 150 évvel ezelőtt, 1861. május 23-án született Kaposváron. Életútja és művészi pályaképe regénybeillő, mondhatni meseszerű.
A történet hőse, akár a perzsa mesék Szindbádja, nem talált megnyugvást a csendes kikötőben. Kockáztatva az elért biztonságot, hajóra szállt. Küzdelmes kalandjait a sors megjutalmazta. Megszerzett kincsei otthon nem voltak beválthatók. Emiatt próbatételt kellett kiállnia. Keze ontotta a festményeket, rajzokat. Ahová nyúlt, az mind jobbá és szebbé vált. Amikor végre elismerték munkáját, egy vidéki kastély ura lett, ahol fényes vendégsereg gyülekezett körülötte. Ismét hajóra szállt és női szívekre vadászott. Szerelmekkel akarta elűzni magától a közelgő halált.
Csak be kell helyettesíteni a valós tényeket a mesés fordulatokba. A patikus fiatalember külföldre indul művészetet tanulni. Párizsban a világhírű Munkácsy Mihály felfogadja segédnek. Rájön, hogy a Mester utánzása tévútra vezeti. A “Próféták” – azaz a Nabis festőcsoport befogadja újszerű stílusával. Párizsban nevet szerez, miközben Magyarországon nem értik meg. Kaposvárra visszatérve olyan képeket fest, amelyek hazai talajba ágyazzák a modern szellemű művészetet. Így már megértik, erkölcsileg és anyagilag is elismerik. Győzelmét a magyar festészet korszakváltásának tekintjük. Megvásárolja a Róma Villát és művészeti központtá alakítja, ezt követően Budapesten élvezi sikereit.
Kaposvár lakosaiban szeretnénk tudatosítani, hogy a nagyvilágot látott művész milyen szemmel tekintett az otthont adó városra. A kiállítás képei közt időrendben haladva tárlatvezetői szöveges tablók segítenek Rippl-Rónai alkotói gondolatainak megértésében. Az útmutatók válaszolnak azokra a fontos kérdésekre, amelyek Rippl-Rónait modern festőforradalmárrá tették.

  • 2011. augusztus 13. – 2011. december 31.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .