Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

Stein Anna retrospektív

2013. feb. 3. - 17:00

1052 Budapest


Abigail Galéria és Aukciós Ház, Pesti Barnabás u. 4.A kortárs művészeket saját koruk gyakran egyoldalúan látja és láttatja. Mindig az épp „itt és most” és egy-egy ismert nagyobb korszakuk alapján értelmezi tevékenységüket. Ebben persze maga a művész is szerepet játszik, hiszen az új alkotások jelentik mindig az újdonsült szerelmet, a régebbiek mostohagyerekként porosodnak a műterem homályos zugában.

Aki Stein Anna magyar származású festőművész munkásságának legutóbbi korszakait ismeri, az stílusát könnyedén azonosítja egyfajta sajátos gesztusfestészettel vagy a lírai absztrakttal – amit ő maga „kortárs barokknak” nevez – s amely végül a legutóbbi időszak munkáira leginkább jellemző figuratív-absztrakthoz vezetett. Érthető, hiszen ez Stein Anna legtermékenyebb művészi korszaka. De kevesen tudják, hogy Stein Anna életműve – és műterme – más kincseket is rejteget.

Nem kevésbé érett, korábbi alkotói periódusok műveit, olyanokat, amelyek a 60-as évek festészetének élvonalához tartoznak, amelyek az absztrakt, az art brut vagy az absztrakt expresszionizmus briliáns alkotásai, amelyek szinte mind a mai napig ismeretlenek maradtak Stein Anna műtermének félre eső raktárában. Hogy miért, arra az életrajzot bemutató, a párizsi L’Harmattan Kiadónál frissen megjelent kétnyelvű monográfiában találunk választ.

Fekete Vali Belső utak képei című könyvében életrajzi alapokon mutatja be Stein Anna Párizsban élő, de Budapestre újra és újra visszatérő magyar festőművész pályafutását, alkotókorszakait, helyét a nemzetközi képzőművészeti kontextusban. Nem utolsósorban pedig a XX. század tanújaként egy tipikus közép-európai életút korrajzát, amelyből a különféle identitások (származás, nemzeti hovatartozás, individuális művészi pályakép) egymásra hatásaiból önkéntelenül az identitást újra és újra értelmező pályakép bontakozik ki.

Az Abigail Galéria 2012-es karácsonyi árverésén már látható volt három kisebb remekmű Stein Anna elfeledett és most újra felfedezett korszakából. A Galéria Stein Anna retrospektív kiállításán pedig az életmű korábbi, ismeretlen korszakait mutatja be. A kiállítás keretében számos olyan képet láthatnak az érdeklődők, amely korábban kiállításon egyáltalán nem vett részt, illetve Magyarországon sosem volt látható.

A kiállításhoz kapcsolódik majd a kurátor, Fekete Vali Stein Anna-monográfiájának bemutatója.

 


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .