Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

Szentivánéji álom (színházi közvetítés)

2015. máj. 10. - 17:00

Debrecen


Csokonai Színház, Kossuth u.10.


szentivaneji_plakat

Az utolsó színházi vetítésén, évad végi meglepetésként a szerelem tündérmeséjét, William Shakespeare Szentivánéji álom (A Midsummer Night’s Dream) című vígjátékát nézheti meg a debreceni közönség a teátrum nagyszínpadán. A színházi közvetítést felvételről, a londoni Shakespeare’s Globe színházból, eredeti angol nyelven (magyar felirattal) láthatják az érdeklődők.

A vetítési idő 172 perc (10 perces szünet), a felvétel 2014-ben készült a Shakespeare’s Globe Színházban. A mozgóképet Magyarországon a Pannónia Szórakoztató Kft. forgalmazza, a British Council támogatásával.

A nyári napfordulókor, Szentiván éjjelén a tündérek, manók, koboldok és más csodalények előszeretettel incselkednek az emberekkel. Ezen az éjszakán elmosódik a határ álom és valóság között éppen úgy, ahogy Shakespeare híres-nevezetes darabjában a tündérvilág varázslatos erdeje és a hétköznapok Athénja között.

Lysander szerelmes Hermiába, akit apja az athéni törvények szigorával Demetriushoz, Heléna korábbi kedveséhez akar kényszeríteni. A két szerelmes elszökik azzal a céllal, hogy a város határán túl, ahol a zsarnoki törvények már nem érvényesek, házasságot kössenek. Demetrius üldözőbe veszi a szerelmeseket, őt pedig Heléna követi, aki továbbra is szerelmes a hűtlen ifjúba. Az éjszaka az athéni erdőben éri a négy fiatalt…

Vackor és társai elhatározzák, hogy egy kis színjátékot adnak elő Théseus király lakodalmán. A próbát éjszaka tartják az athéni erdőben, ahol Oberon tündérkirály hű szolgája, Puck − varázslat révén − Vackor egyik társa, Zuboly fejét egy szamáréval cseréli ki… Oberon ugyanis sűrűn civódik feleségével, Titániával, s most éppen bosszúból bűvös szert csöpögtet az asszony szemébe, hogy az felébredéskor szeressen bele az első lénybe, akit meglát – és persze úgy intézi, hogy ez a lény a szamárfejűvé varázsolt Zuboly legyen.

Ám nem ez az egyetlen varázslat az éjszaka folyamán… Pucknak, Oberon tündérinasának ura megbízásából ugyanezt a bűvös szert kellene Demetrius szemébe is csöpögtetnie, ám ő tévedésből Lysandert bűvöli el, aki ezáltal Helénába lesz szerelmes, ám mivel egy hasonló varázslat Demetrius szívét is visszafordítja elhagyott kedveséhez, a két fiú ismét vetélytárs lesz: párbajjal készülnek eldönteni, melyiküké legyen Heléna. Oberon Puck segítségével végül kibogozza az összekuszálódott szálakat: Demetriust meghagyja Heléna iránti szerelmében, így Hermia Lysander felesége lehet. Természetesen a szamárfejű Zuboly is visszaváltozik emberré, így nincs akadálya, hogy a lelkesen készített színjáték bemutattassék Théseus és Hippolyta menyegzőjén.

Ez utóbbi cselekményszál nem véletlen, ugyanis a darabot Shakespeare egy főúri esküvőre írta. William Derby és Elizabeth de Vere kézfogóján, Erzsébet királynő jelenlétében mutatták be Londonban, 1595. január 26-án.

A híres Shakespeare-kutató, Géher István a következőképpen foglalja össze a művet: „A Szentivánéji álom folytatása és egyben paródiája is a Rómeó és Júliának. Ugyanazt mutatja be, de máshogy: kifordítva és megsokszorozva. Shakespeare a bábszínház dramaturgiáját alkalmazza. Két bábmester működik a színpadon, a megfontolt herceg és a fondorlatos tündérkirálynő. Ők rángatják a szálakat, a lázongó szenvedélyeket ébren és álomban. A darabban együtt van a földhöz ragasztott mennyország és az elszabadított pokol; vagyis a Szerelem maga.”

szereplők:
Olivia Ross, Luke Thompson, Edward Peel, Matthew Tennyson, Joshua Silver, Michelle Terry, Fergal McElherron,Pierce Quigley, Huss Garbiya, Tala Gouveia, John Light, Molly Logan, Sarah MacRae, Tom Lawrence, Christopher Logan, Stephanie Racine

zeneszerző:
Claire van Kampen                       
díszlet- és jelmeztervező:
Jonathan Fensom                         
rendező:
Dominic Dromgoole


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .