Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

Szergej Livnyev: Van Goghok//Premier előtti vetítés és közönségtalálkozó

2019. Sze. 2. - 19:30

Budapest


Uránia Nemzeti Filmszínház, Rákóczi út 21.


Az Uránia az országos premier előtt mutatja be Szergej Livnyev Van Goghok (Van Gogi, 2018.) című lélektani drámáját. A vetítésre a film rendezője, Szergej Livnyev is megérkezik.

A film hőse egy kallódó, gyerekkori élményei miatt depressziós, Izraelben élő installátor, akit mostohaanyja halála után apja, a világhírű karmester magához hív Rigába. Drámai jelenetek követik végig apa és fiú feszült viszonyának alakulását. Közben képet adnak egy kevéssé ismert közegről, a Lettországban élő orosz zsidó közösség életéről. A hatást egyrészt orosz színészikonok fokozzák a maximumig, rengeteg külföldi elismerést, és nem egy szakmai díjat szerezve: Alekszej Szerebrjakov (Zvjagincev: Leviatán), Jelena Korenyeva (Mihalkov-Koncsalovszkij: Szerelmesek románca), Natalja Nyegoda (Picsul: A kis Vera). Az apa szerepében pedig ismét láthatjuk a lengyel film idősen is tündöklő sztárját, Andrzej Wajda életművének egyik kultikus színészét, Danie Olbrychskit.

A film rendezője, Szergej Livnyev Vaszilij Picsullal, Valerij Todorovszkijjal együtt szintén a peresztrojka új hullámának idején tűnt fel. Azóta tarka, kalandos filmes pályát futott be a világban. A kritika számára némi meglepetést is okozott a Van Goghok letisztult hangneme. De az elismerés szinte egyöntetű. Még a bizonytalankodók is elismerik, hogy a Van Goghok olyan ritka mű, amely nem engedi el a nézőjét, képeivel, hangulatával mély töprengésre késztet.

További részletek és jegyvásárlás az Uránia honlapján.

A Facebook-esemény itt érhető el.