Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

Tariqa koncert

2011. Már. 10. - 19:30

Budapest


Nyitott Műhely, Ráth György utca 4.


Tariqa

A marokkói Said Tichiti volt az első, aki a gnawa zenét Magyarországon bemutatta és zenei körökben ismertté tette Chalaban nevű zenekarán keresztül. A gnawa szülőhelyén, Marokkóban a rabszolgák és leszármazottaik kultúrájának a része, és szorosan kapcsolódik a gyógyító transz-szertartásokhoz. Ezt az ősi szakrális transz-zenei formát nevezte William Burroughs „a világ legrégebbi, 4000 éves rock’n’roll-jának”. A Gnawa olyan varázslatos ritmusképleteken alapul, melyek egyszerre változatlanok és folyamatosan változók. Bár az alap ritmus változatlan, a folyamatosan változó hangsúlyok mindig új lüktetést adnak az improvizációk alatt lassan, de folyamatosan gyorsuló, fokozódó zenének. Ennek az egyedülálló és gazdag ritmikának köszönhetően a gnawa több jelentős rock és jazz zenészre volt hatással világszerte (pl. a Rolling Stones, Led Zeppelin, Jimi Hendrix, Santana, Ornette Coleman, Pharoah Sanders vagy Archie Shepp).
Said Tichiti, aki 10 éve van jelen a hazai világzenei életben, a jazz és a magyar népzene ismert és kiemelkedően kreatív zenészeivel dolgozik együtt: Dresch Mihállyal, Kovács Ferenccel és Halmos Andrással.
Az együttes ritmusszekciója igen jó ismerője a gnawa zenének: Said Tichiti szülőföldjéről „hozta magával” e tudást, Halmos András pedig Hamid Drake (amerikai jazz dobos) tanácsára és rendszeres útmutatása alapján tanulmányozta a műfajt éveken át. A zenekar – élve a zene szabadságával – saját módján formálja koncertről koncertre a zenei anyagot, és sikeresen teremti meg a gnawa-ra jellemző erős érzelmi hatást.
A zenekar tagjai:

  • Said Tichiti – ének, gembri
  • Dresch Mihály – tenor és szoprán szaxofon, furulya
  • Kovács Ferenc – hegedű, trombita, ének
  • Halmos András – dob
  • Vendég: Lukács Miklós – cimbalom.Belépődíj: 1.200, diák: 900 Ft.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .