Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

Tech_Tea – Hajnali háztetők

2012. Sze. 26. - 17:00

1121 Budapest


Moholy-Nagy Művészeti Egyetem – MOME, Zugligeti út 9-25.Ottlik Géza születésének századik évfordulója alkalmából, a Petőfi Irodalmi Múzeum felkérésére készült a Hajnali háztetők okostelefonos irodalmi séta.

Az ötlet egy egyetemi kurzuson született, melyet a MOME Kreatív Technológia Labor és az MTA SZTAKI fejlesztettek tovább. A lokatív technológiára épülő irodalmi alkalmazás Ottlik Géza azonos című regényének Budapestjét eleveníti meg az okostelefon képernyőjén, miközben a felhasználó a várost járva hallgathatja meg és olvashatja is a történetet.

Az internet generáció olvasási szokásainak átalakulásáról rengeteget hallhattunk az utóbbi években. A felmérések szerint a fiatalabb korosztály egyre ritkábban vesz kezébe könyvet. A mai fiatalok szinte online élnek, rengeteg információ és audiovizuális impulzus áradatában. A klasszikus irodalmi szövegek népszerűsítéséhez ma nem elegendőek az olyan hagyományos módszerek, mint amilyeneket az iskolai oktatás vagy a könyvtárak nyújtanak. A Hajnali háztetők okostelefonra készített változatával az alkotók újfajta, komplex élményen keresztül kívánják megszerettetni Ottlik Géza kultuszregényét a fiatalokkal és népszerűsíteni a (könyv) olvasást. A lokatív technológia irodalmi szöveg ihlette városi sétára való alkalmazása nemzetközi téren is újdonságnak számít.

A koncepció középpontjában az irodalmi alkotás helyszínekhez kötött, élményszerű megismerése áll. A séta során a regényből elhangzó részletek színhelyeit bejárva bontakozik ki a történet. A húszas, harmincas évek kulturális és társadalmi viszonyait – az elhangzó regényrészletek között – válogatott audiovizuális anyagok idézik meg. A korabeli írott sajtóanyagok, zene- és filmbejátszások, a fényképek, valamint a tájékozódás alapjául szolgáló 1938-as Budapest térkép a város akkori hangulatát elevenítik meg. A filmrészletek, viccek, újságillusztrációk azonban nem szorítják háttérbe a regény nyújtotta irodalmi élményt, hanem – a mai helyszíni benyomásokkal is kiegészülve – inkább elmélyítik azt. A Mechwart ligetből induló és a PIM-nél végződő 6 órányi, részletekben (is) bejárható séta során – akárcsak a könyv olvasásakor – lassan áll össze a történet, időt adva a befogadásra. A regény elhangzó részletei szövegesen is megjeleníthetők, a sétáló pedig elmentheti kedvenc idézeteit vagy épp a helyszínen készített fényképeit. Az időbeli tájékozódást interaktív naptár segíti, így nem fenyeget a veszély, hogy a történetben elvesztjük a fonalat.

Az alkotók bíznak benne, hogy az alkalmazás amellett, hogy az okostelefonos újdonságok (ifjabb) megszállottjait, illetve a könyvkerülő fiatalokat szólíthatja meg, az irodalom iránt érdeklődő (idősebbek) számára az új technológiák lehetőségeit teheti vonzóbbá.

Az Hajnali háztetők az App Store-ból és Google Playből ingyenesen letölthető Guide@Hand mobil alkalmazás egyik sétájaként használható 2012. szeptember 18-ától.


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .