Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

TEJÚT – Fliegauf Benedek kiállítása

2011. máj. 27. - 14:00

Paks


Paksi Képtár, Tolnai út 2.


Tejút

A Tejút kilenc, novellaszerű kisfilmből összefűzött alkotás, színei kivétel nélkül óriási totálokban jelennek meg, rendezőjük szerint így tartják fenn azt a fajta feszültséget, kifejezőerőt, amelyet a hagyományos snittelés képtelen megvalósítani. A film részletei mind és külön-külön is jól lehatárolt egészet alkotnak, kezdve a feltámadó szélben sodródó sátrukat űző fiatal pártól a leporellószerűen kipattanó légvárba elvonult öregembertől egészen az ipari telep előterében rockyt járó táncosokig.
A képeket folyamatukban szemlélve azonban a beállítások túllépnek prózai – felvezetésre, bonyolódásra, valamint csattanóra épült – szerkesztettségükön, s utat engednek a kevésbé tárgyszerű, ugyanakkor transzcendens tartalmaknak. A nagyfokú ábrázolóerővel telített
viszonyrendszerek így egyre inkább az egész mint élmény megsejtését hívják elő. Tarkovszkijjal szólva: vágyat támasztanak a nézőben, hogy a látottakon túl elfogadja, legalábbis megközelítse mindazt, ami láthatatlan. A film ehhez – a kameramozgást nélkülöző képeken túl – a verbális kommunikáció és a párbeszéd szereplők közti hiányát használja eszközként, amely már korábbi, Dealer című munkájában is tetten érhető. A Tejút e rendezői szándékot gondolja tovább, méghozzá úgy, hogy közben fel is vázolja Fliegauf filmjeinek fejlődés- és változásirányát: az eltúlzott párbeszédeket felvonultató Rengetegtől a gesztusoktól és gesztusok által kiüresedett Dealeren keresztül ez utóbbi alkotásig.
És a rendező szavaival “ebben már nincsenek mások, csak időtlen tájak, és ezek a furcsa és titokzatos lények – azaz mi, emberek -, amik-akik
ábrázolásával talán sikerül olyan tudatállapotot teremtenünk, hogy élőhelyünket egy csodálatos planétának lássuk a végtelen űrben”.

  • 2011. 5. 25.2011. 7. 1.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .