Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

Vadász Endre emlékkiállítás

2015. Már. 4. - 17:00

Debrecen


MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ, Baltazár tér 1.


vadasz_webhivo_OK

 

A debreceni Déri Múzeum képzőművészeti gyűjteményében több száz Vadász Endre mű – festmény és grafika – található. A kollekciót egyben még soha nem láthattuk, bár Vadász Endre-kiállítást már rendezett a 70-es és a 80-as években a Déri Múzeum, a szegedi Móra Ferenc Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria is. Vadász Endre (1901-1944) grafikusművész a két világháború közötti magyar képzőművészet egyik méltatlanul elfeledett alkotója. Bár már fiatalon sikeres életet élt, zsidó sorsa, tragikus halála megakadályozta abban, hogy művészi pályája kiteljesedjen.

Vadász érdeklődése alkotóként főként a külvilágra irányult: művészetében a valóság, az emberi és természeti környezet kapcsolata foglalkoztatta. Látványelvű festészetet művelt, melyben angyalok, cirkuszi mutatványosok, búcsúsok, lovak játszották a főszerepet. Látásmódját olykor a vállaltan naiv művészet derűs dekorativitása jellemezte, sem formanyelvében, sem műveinek tematikájában nem törekedett újításra. Reproduktív „kismesterként” viszont a tehetséges, kreatív művészek közé tartozott. Alkotói szándékát művészetét értő és pártoló környezete megerősítette és elismerte.


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .