Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

Vendégoktatói Konferencia

2016. aug. 29. - 09:30

Budapest


Balassi Intézet, Somlói út 51.


A Balassi Intézet 2016. augusztus 29-én tartja éves Vendégoktatói Konferenciáját, mely lehetőséget kínál a magyar nyelv és hungarológia közvetítésében szerepet játszó egyetemi oktatók  részére a személyes találkozásra és tapasztalatcserére. A rendezvényre az elmúlt éveknek megfelelően száznál is több résztvevőt várnak az akadémiai szférából.

A Vendégoktatói Konferenciát Hammerstein Judit, a Balassi Intézet főigazgatója nyitja meg. A köszöntőt követően Bencze Lóránt, a Magyar Nyelvstratégiai Intézet igazgatója tart előadást Bloody, сейчас, Schwiitzertüütsch – avagy a stilisztika, retorika és pragmatika szerepe a magyar mint idegen nyelv tanításában címmel. Bárdos Csaba filmesztéta – a Liza, a rókatündér – gondolatok a magyar filmművészet népszerűsítéséhez című prezentációjával – a nemzetközi kulturális porondon kiváló eredményeket elért magyar filmművészetre irányítja a figyelmet. A konferencia résztvevői elsősorban azok a vendégtanárok és magyar nyelvet tanító lektorok, akik a vendégoktatói hálózat tagjaiként külföldi egyetemeken tanítanak magyar történelmet, irodalmat és nyelvészetet. A rendezvény kiváló platformot teremt arra, hogy megvitassák tudományos és gyakorlati eredményeiket, valamint műhelymunkák keretében megosszák egymással tapasztalataikat a kulturális és tudományos események szervezésével, a kultúra terjesztésével, vagy épp a nyelvtanítással kapcsolatos kérdésekben.

A Balassi Intézet nemzetközi tevékenységének kiemelt területe a külföldi egyetemeken működő hungarológiai – más megnevezéssel magyarságtudományi – képzések támogatása. Világszerte közel félszáz egyetemen van lehetőség lektorátusi nyelvórák, egyetemi szakirányok és szakok keretei között magyar nyelvet tanulni és a magyar kultúráról ismereteket szerezni.

A Balassi Intézet több mint harminc éve koordinálja négy kontinens 26 országának 43 egyetemén a vendégoktatói hálózat keretében 44 vendégoktató munkáját, akik évente 1500-2000 hallgatónak tartanak kurzusokat. Emellett feladatuk az is, hogy a kutatási projektekbe is bekapcsolódjanak, elősegítsék a magyar felsőoktatási intézményekkel történő kapcsolatépítést, hallgatóik magyarországi tanulmányútjait, és aktívan részt vegyenek a magyar kultúra megismertetésében, helyi kulturális programok szervezésében. A vendégoktatói hálózat legújabb tagja az Albertai Egyetem vendégprofesszori álláshelye a kanadai Edmontonban, ahol 2016/2017-es tanév tavaszi szemeszterében indul az oktatás.

9.30-10.00 Regisztráció
10.00-10.30 Hammerstein Judit: Köszöntő

 

Rendezvényterem

10.30-10.45 Bencze Lóránt: Bloody, сейчас, Schwiitzertüütsch – avagy a stilisztika, retorika és pragmatika szerepe a magyar mint idegen nyelv tanításában Rendezvényterem
10.45-11.30 Bárdos Csaba: Liza, a rókatündér – Gondolatok a magyar filmművészet népszerűsítéséhez Rendezvényterem
11.30-13.00 Műhely

A. csoport

Kállay G. Katalin:

Irodalomról érdekesen külföldieknek

 

327. terem

Műhely

B. csoport

Szeghő Patrik:

Történelemről érdekesen külföldieknek

 

101. terem

Műhely

C. csoport

Csanaky Bettina:

A digitális világ adta lehetőségek kiaknázásáról, felhasználásáról

 

Könyvtárolvasó fszt.

13.00-14.00 Ebéd

Aula

14.00-  15.30 Műhely

A. csoport

Kállay G. Katalin:

Irodalomról érdekesen külföldieknek

 

327. terem fszt.

Műhely

B. csoport

Szeghő Patrik:

Történelemről érdekesen külföldieknek

 

101. terem

Műhely

C. csoport

Csanaky Bettina:

A digitális világ adta lehetőségek kiaknázásáról, felhasználásáról

 

Könyvtárolvasó fszt.

15.30-15.50 A műhelymunkák tapasztalatainak összegzése és a finn-magyar szótár rövid bemutatása Rendezvényterem
15.50-16.10 Kávészünet

Aula

16.10-17.00 Zártkörű szakmai megbeszélés a Vendégoktatói Hálózat tagjainak

Könyvtárolvasó fszt.

17.00 Zárszó

Rendezvényterem