Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

Verdi: Nabucco – Premier

2014. feb. 28. - 19:00

Debrecen


Csokonai Színház, Kossuth utca 10.


nabucco_sotét_d
A debreceni Csokonai Színház kórusa, mely az elmúlt évadokban méltán aratott sikert mind a kritika, mind pedig a közönség körében, ezúttal előlép és főszereplővé válik Verdi Nabuccójában. A négy felvonásos mű ugyanis a világ zeneirodalmának egyik grandiózus kórusoperája. A babilóniaiak és zsidók, leigázók és leigázottak konfliktusáról (is) szóló történetet az előadás kiemeli a bibliai korból, és kozmikusabb térbe és időbe helyezi. Az opera középpontjában egy világtörténelmi korszakváltás áll: megváltoznak az értékrendek, más összefüggések irányítják az életet, mint korábban. A Nabucco ebben az értelemben nem csupán a szabadságért, a nemzeti függetlenségért való küzdelem ikonikus története, hanem egy opera a hitről, Istenbe és egymásba vetett töretlen hitünkről. Arról a tanulságról, hogy ha nem népek közötti viszályokra és családi drámákra fordítjuk energiáinkat, hanem megértjük az idők szavát, akkor megtaláljuk az Istenhez vezető utat és az emberiség életének tovább folyását. Kesselyák Gergely értelmezésében a mű kulcsmondata Zakariás, a zsidó főpap szájából hangzik el: „Istent szolgálva királyok királya leszel.”

Opera három felvonásban, olasz nyelven.

Libretto: Temistocle Solera

Magyar fordítás: Anger Ferenc

Vezényel: Kesselyák Gergely/ Cser Ádám

Rendező és zenei vezető: Kesselyák Gergely

Közreműködik: a Kodály Filharmonikusok Debrecen, a Csokonai Színház énekkara, a Miskolci Nemzeti Színház ének- és tánckara, Steuer Tibor és az Abigél Művészeti Szakközépiskola és Gimnázium diákjai

 


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .