Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

VI. Véneki Alkotótábor

2014. aug. 22. - 08:00

Vének


Aranykert Tábor és Fürdőtó Vének, Petőfi u. 1/B.


 

VÉNEK 2014
A 2014-es táborban Kép és narratíva – film és irodalom címmel a mozgókép és az irodalmi műalkotás viszonyát vizsgáljuk.

Az Ambroozia folyóiratot kiadó Hermaion Irodalmi Társaság mellett a Szépirodalmi Figyelő, a Bárka, az Eső és a KULTer.hu szerkesztői biztosítanak szakmai segítséget, és akár publikálási lehetőséget a táborban résztvevő pályakezdő szerzők számára.

A líraműhelyt Győrffy Ákos, a próza munkacsoportot Kiss László, az irodalom- és filmkritika szekciót Vass Norbert vezeti. A három hagyományos alkotóműhely mellett idén egy filmes munkacsoportot is alakítunk, ahol Szabó Simon és Novák Zsüliet irányításával egy könyvtrailer forgatókönyvének összeállítása, megvalósítása lesz a feladat.

A műhelymunkák mellett a tábor céljához és témájához illeszkedő előadásokon és beszélgetéseken vehetnek részt. A film és irodalom kapcsolatáról, a forgatókönyvírásról tart előadást Szabó Simon rendező, illetve bemutatkozik a Magyar Írószövetség Digitális Munkacsoportja, amelynek során a digitális médiumoknak az irodalomban, az alkotásban való használatáról esik szó.

A téma aktualitását a filmművészet és az irodalom állandó kölcsönhatásában látjuk. A modern irodalomban létrejövő pörgő, izgalmas cselekmény elvárása a filmből eredeztethető, míg a film gondosan felépített cselekménye, dramaturgiája ma is az irodalom évezredes hagyományaira épül. Egyik művészeti ág kortárs, nyitott gondolkodású alkotója sem hagyhatja figyelmen kívül, mi történik a másikban. Különösen fontosnak gondoljuk, hogy a filmet a könyvek népszerűsítésére használjuk, kiaknázva a hagyományos és a közösségi médiában rejlő lehetőségeket. A kis példányszámban megjelenő könyvek olvasóhoz történő eljuttatásában, reklámozásban hatékony lehet akár egy kis költségvetéssel leforgatott könyvtrailer is.

A filmes csoportban első nap a résztvevők megismerkednek a filmelméleti alapokkal, a dramaturgia és a plánozás kérdéseivel, illetve megtanulják, hogyan kell storyboard-ot szerkeszteni. Ötleteiket nem csak a műhelyvezetőnek prezentálják, a kötet szerzőjével, Jenei Gyulával is beszélgethetnek arról, hogy a kép hogyan adja vissza a könyv egészét. A legjobb ötleteket felhasználva közösen írnak egy vázlatot, amit a helyszínen le is forgatnak.

Augusztus 22. Péntek

8:00–9:00 Terülj, terülj asztalkám! – svédasztalos reggeli
9:00–12:00 Líra, próza, kritika, forgatás – munkacsoportok műhelymunkája
12:00–13:00 Ebéd
13:00–15:00 Líra, próza, kritika, könyvtrailer – munkacsoportok műhelymunkája
15:00–17:00 VB (Véneki Bajnokság), röplabda, pingpong, így kerek
17:00–19:00 SZIFon (A Szépirodalmi Figyelő és FISZ induló folyóiratának bemutatkozása)
19:00–20:00 „Eszünk!”
20:00– A csoportvezetők és vendégek felolvasása

 


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .