Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

VIGYÁZAT, MŰCSARNOK! – Nyilvános konferencia a kortárs magyar képzőművészet perspektíváiról

2011. ápr. 15. - 09:00

1146 Budapest


Műcsarnok, Dózsa György u. 37.


Layout 1

Konferenciánk címe Kállai Ernő hatvanöt évvel ezelőtti írását idézi, amelyben a neves műkritikus az elavult, másodvonalbeli művészet szimbolikus gyűjtőhelyeként pozicionálta a Műcsarnokot. Nem volt egyedül ezzel a véleményével: sokan gondolták úgy, hogy az igazán jó művészet kiszorul az intézményből.
Bár a Műcsarnok szerepe az elmúlt évtizedekben radikálisan átalakult, ebből a szempontból szinte semmi nem változott: számos művész ma is úgy éli meg, hogy valamiféle külsődleges, a „valódi” művészet terrénumán kívül álló ideológiai vagy esztétikai koncepció miatt nincs esélye itt kiállítani. Az, hogy a kortárs magyar művészet kánonját immár döntően befolyásolja mindaz, ami a Műcsarnokban történik, valódi tétet ad a művészek és kurátorok sérelmeinek. Aligha akad még egy olyan hazai művészeti intézmény, amely az elmúlt száz évben annyi kritikát és szitkozódást szenvedett volna el, mint a Műcsarnok. Ez is része annak a hagyománynak, amelyhez az intézménynek újra és újra ki kell alakítani a maga viszonyát.
A konferencia innét indul – de reményeink szerint a kortárs magyar képzőművészet előtt álló perspektívákról szól. Az első nap témája az intézményi keretek rendszerváltás utáni átalakulása és jelenlegi helyzete lesz – különös tekintettel a Műcsarnokra. Április 16-án délelőtt a sokak által régóta áhított Budapesti Biennálé koncepciójáról lesz szó, délután pedig a kritikai, esztétikai reflexiókat közlő folyóiratok szerepéről a hazai művészeti szcénában.

  • 2011. április 15. – 2011. április 16.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .