Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

WAX – William alias X

2011. jún. 17. - 22:00

Budapest


Sufni, Erzsébet körút 36.


Sufni

Csikós Attila duódrámája izgalmas és szellemes szövegfolyam, ami csak a legeslegvégén tudatja saját megoldását arról, hogy a WAX csupán egyetlen ember beszédküzdelme saját démonaival, látomás vagy éppen álomkép, vagy valós kihallgatási szituáció, mindenesetre elég súlyos magunkba nézésre szolgálhat ürügyül: erős, helyenként sziporkázóan szellemes párbeszéd William Shakespeare és egy kortárs bértollnok között, akikről kezdetben csak annyit tudni, hogy behívatták, illetve behozták őket. Eleinte nem is hallják egymást, bár hasonló helyzetük hasonló kifejezései át-áthallatszanak egymásba, majd néhány ilyen áthallás után meghallva és meglátva egymást, közösen próbálják kideríteni (itt)létük értelmét. A kafkai indítás általános ontológiai felütése után a bizalmatlanság sajátos, a mostani fiatalok számára már talán kevéssé ismerős közép-európai konstellációja jön létre a két figura között: keresik, hogy ki az, aki esetleg a kihallgató hatóság része, beépített, provokátor, körmönfont vallató. Az egész kutakodás színpadi izgalmát a dolog utolsó mondatig tartó eldöntetlensége adja. A bűnösségről szóló morfondírozás egy olyan helyzetben, amelyben bűnösöknek szokás lenni, és ahol a dolgok nem állnak túl jól, az intellektus számára muníciót adhat a mozgolódásra, számvetésre, önmérésre. Ebben az esetben elsősorban a művészember és az újságíró számára.
Mindez két fiatal színész könnyed előadásában két órán keresztül zajlik, apró játékokkal, egymásra figyeléssel, profi színészi munkával.


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .