Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

Hobbipop, életöröm, Ricsárdgír!

Interjú a Ricsárdgír zenekar tagjaival

Nem is olyan régen, egy nem túl távoli underground közegben megalakult egy ifjú pop-padavanokból álló brigád. A zenekar tagjai rendületlen lazasággal csavarják ki magukból ritmusrobbantó, dallamos számaikat, sajátos hobbipop stílusukkal színesítik a magyar zenei palettát, „ricsi-ricsajukra” pedig egyre többen kíváncsiak. A mindig vidám Ricsárdgír banda zenészeivel beszélgettünk.

KULTer.hu: Kezdjük rögtön a névvel! Miért éppen „Ricsárdgír”?

Dani: Nézd meg a szájton! Erre a kérdésre Süli Marci, a zenekar egykori testépítő dobosa tudna válaszolni. Ha gondoljátok, megadjuk a számát.

KULTer.hu: Mióta létezik a zenekar, és volt-e élet előtte?

Dani: Bali szerint ’82 óta, de ez így teljesen nem igaz. Szerintem 2006 vagy 2007. Andrissal együtt alapítottuk az együttest. Eredetileg Kólaklub lettünk volna, vagy Pepsi-tenger, de tartottunk a szerzői jogok megsértésétől. László még kölyökképű szűz volt, mikor 2009-ben beszállt szintizni. A Ricsárdgír történetéről novellákat tudnék írni.

Andris: Hogy élet volt-e előtte? Volt. Pont jól jött az egymásra találás, mert megszűnt Dani korábbi zenekara, a Lukrécia és az Ivan molotov, ami az enyém volt. Mi voltunk a szentendrei indie úttörői Sülivel. Aztán ő kitalálta, hogy dobolni akar, Dani meg gitározni. Ígéretesen hangzott.

KULTer.hu: Legutóbbi virtuális találkozásunkkor még a feloszlásotokat boncolgattuk. Mi történt veletek, hogy van az, hogy mégis él és virul a banda?

Dani: Feloszlottunk.

Andris: Bevezették a V6-os turbómotorokat a Forma 1-ben.

Laci: Jól vagyok.

Bali: Eladtam a dobot.

KULTer.hu: Áruljátok el, hogy számotokra mit jelent az, hogy hobbipop?

Dani: Hát a hobbi, vagy más néven passzió, a szabadidőben végzett pihenést, kikapcsolódást szolgáló tevékenységek gyűjtőneve. Na most… A középkori Angliában a solymászat igen népszerű időtöltés volt ugye, és az összes e célból használt különböző madár közül talán a kabasólyom (angolul Eurasian Hobby) volt a legnépszerűbb. Állítólag innen ered az átvett angol szó. A popzene pedig manapság az egyik leggyakrabban használt összefoglaló kifejezés a népszerű könnyűzene, illetve a szórakoztató zene modern stílusirányzataira. Ezt a kettőt összegyúrva az art-fart rock alműfaját, a hobbipopot kapjuk.

Laci: Olyan, mint a hobbibolt.

KULTer.hu: Ha jól tudom, tagonként eléggé eltérő a zenei ízlésetek. Ez nem megy a közös munka kárára?

Bali: Egyáltalán nem, szeretjük Laci Jennifer Lopezes témáit.

Dani: Olyanok vagyunk, mint a Jóbarátok. Laci Joey, Andris Chandler, én pedig Ross vagyok. Bali meg Monica. Jól kijövünk.

Laci: Annyi a különbség, hogy Andris és Bali nem fekszenek le egymással.

Andris: Bali nem a Günter?

KULTer.hu: Milyen kollektív törekvés határozza meg a zenéteket?

Laci: Arra törekszünk, hogy Andrist el tudjuk tartani a koncerteken befolyt pénzekből, mert szegény nemrég elvesztette a munkáját.

Dani: Fontos, hogy Andris ne nélkülözzön soha, egy percig sem.

Andris: Igen, nagyon aranyosak a többiek.

KULTer.hu: Hogyan születik meg egy-egy Ricsárdgír dal?

Dani: Pár perc alatt. Mivel erre sincs időnk, ezért ha tíz perc alatt nem tudunk megírni egy dalt, akkor félredobjuk és megpróbálkozunk egy másikkal.

Andris: Csak úgy jönnek maguktól.

Bali: A lemez is két próbán alakult ki, villámtempóban.

KULTer.hu: Amikor nem egy amerikai színész neve alatt zenéltek, mivel foglalkoztok?

Andris: Én munkanélküli vagyok épp, ahogy azt Laci említette. Meg van egy másik zenekarom, a The Smooks.

Bali: Én animáció szakon tanulok, és a Ricsárd mellett én is játszom egy másik bandában, a Sickpicnicben, kiváló dunakanyari grafikusok társaságában. Többek között Hoffmann Tamás Boldival, a Gír és a Tony Curtis plakáttervezőjével.

Dani: Én filmvágószakon tanulok és dolgozom. Most egy dokumentumfilmet vágok egy bohócdoktorral a főszerepben, illetve van egy lányzenekarom.

KULTer.hu: Mennyi időtök marad a bandára?

Laci: 3 óra.

KULTer.hu: A Tudósok zenekar frontembere, drMáriás szerint a büntetőbrigádotok mára már érett őrültekből áll. Erről mit gondoltok?

Dani: Szeretjük Máriást.

Laci: Nem tudom, ez mit jelenthet, de jót nem.

KULTer.hu: Hogyan hozott össze a sors titeket drMáriással és a Tudósokkal?

Andris: Nekem még a gimnáziumban volt osztályfőnököm egy évig Jeli Gergely, a Tudósok dobosa. Én így ismertem meg a zenéjüket.

Dani: Még tizenöt éves koromban megszereztem valahonnan a Mentés Másként és a Repülő tudomány albumokat és rajongó lettem. Nyolc évvel később már együtt léptünk fel Szentendrén. Azóta hívnak minket előzenekarnak, hála az égnek. Deák Edinával még egy klipet is készítettünk a Tudósoknak.

KULTer.hu: Szóba jöhet egy Tudósok feat. Ricsárdgír szerzemény?

Dani: Ez jó ötlet, köszi KULTer!

Laci: Én örülnék neki.

Bali: Szerintem fontolóra vesszük, én is pártolom a dolgot.

KULTer.hu: Megjelent az első lemezetek, amihez ezúton is gratulálunk! Mit kell tudni a Nincsen Sárkány című korongról?

Dani: Köszi! A lemezt a Zombi Sport Stúdióban vettük fel, Janónál.

Laci: 3000 forintból készítettük el, ez kevesebb, mint egy jó adventi koszorú.

Andris: Az én ötletem volt, hogy ez legyen az album címe, büszke vagyok rá.

Dani: Amúgy Janó klarinétjátéka is szerepel a korongon. A Krisztus utolsó megkísértése filmzenéjét akarta lejátszani. Rigó Benjamin, híres német dj készítette a mastert, nehéz dolga volt, mert az egészet csak egy sávban vettük fel. A lemezt 999 forintért lehet megvenni, ez fedezi a sokszorosítást és a nyomtatást, mi nem keresünk rajta. Az albumon tizenöt dal szerepel, bár eredetileg huszonöt lett volna.

KULTer.hu: Szerintem egy szépen összeszedett dalfüzér született. Milyen szisztéma szerint válogattatok a szerzeményekből?

Andris: A szisztémánk nagyjából az volt, hogy a jó számok rajta legyenek, a rosszak meg ne. Ezt többé-kevésbé sikerült is megvalósítanunk.

Dani: Volt egy listánk, amire már a második lemez dalait is ráírtuk, és úgy szortíroztunk, hogy az elsőn kell lennie azoknak a daloknak, amiket mi szeretünk, a másodikra pedig azokat szánjuk, amiket nem szeretünk. Jó lesz a második lemez. Abban mindannyian egyetértettünk, hogy az első számnak egy rádióbarát popslágernek kell lennie.

KULTer.hu: Lesz lemezbemutató koncertetek is. Hol? Mikor? Ki mit vegyen fel?

Dani: Szentendrén már volt egy lemezbemutatónk, amelyre tizenötezer ember jött el. A pesti Nincsen Sárkány-premier az A38-on február 15-én, a Tudósok zenekar előtt lesz. Vendégzenészekkel is készülünk és mindent lejátszunk, ami a lemezen van, illetve egy új dal is hallható lesz. Mi biciklis ruhában leszünk, szeretnénk, ha mindenki abban lenne.

KULTer.hu: Többször is előfordult, hogy a Ricsárdgírtől remegett a képernyő. Egyre jobban megy nektek a TV-kompatibilitás. Hogyan hat rátok a médiaközeg?

Laci: Én nagyon szeretek a tévében lenni.

Dani: Sokat stresszelek a kamera előtt, ilyenkor lefagy az arcom, és mondom, ami eszembe jut. Sajnos ebben a helyzetben rosszul fogalmazok és izzadok. Eddig szerepeltünk az RTL Klubon, és az M1 is leadta a Repülőgép című klipet, most az M2 vállalta be a koncertfilmet. Tilosban is voltunk, ott is izgultunk.

Bali: Igen, néha rástresszelünk a dolgokra, de már javult a helyzet. Inkább a pinceklubok hangulatához szoktunk hozzá, és talán ott is tudunk a legjobban érvényesülni.

KULTer.hu: Mire vagytok eddig a legbüszkébbek a zenekart illetően? Természetesen a megszületett lemezgyermek mellett.

Dani: A menyasszonyomra, aki a Ricsárdgír gruppija volt. Meg persze a szentendrei lemezbemutatónkra. Büszke vagyok még Andrisra, mert nem szégyelli a könnyeit. Büszke vagyok Lacira, mert belátta, hogy nem kell borotválnia a lábát ahhoz, hogy leszólítson lányokat, és persze Balira, aki hamarosan eléri a célját: úgy fog kinézni, mint Müller Péter Sziámi.

Laci: Arra, hogy 10 éve minden évben fellépünk a Szigeten, emlékszem, amikor még diáksziget volt a neve. Jaj, de szép is volt akkor az élet…

KULTer.hu: Van kedvenc koncertemléketek, vicces sztoritok, anekdotátok, amit majd az unokáknak is elmeséltek?

Laci: Amikor Nagymaroson Andrisnak azt mondták, hogy ha börtönben volna, csicska lenne.

Andris: Igen, egyszer koncerteztünk Nagymaroson, és utána egy társaság belénk kötött, azt mondták nekem, hogy „a börtönben csicska leszöl!”. Azt hiszem, ez egy felejthetetlen emlék.

Dani: Felejthetetlen tényleg, amikor Nagymaroson egy csávó azt mondta Andrisnak, hogy a csicskája lenne a börtönben. De ott volt valami „felkötlek-egy-fára”-féle beszólás is, nem?

Andris: Az is jó volt, amikor Danit leöntötte egy fickó a színpadon egy korsó sörrel, még a régi Gödörben. Aztán a biztonságiak kidobták a csávót, egyesek szerint össze is verték telefonkönyvekkel, de ez inkább csak ilyen helyi legenda.

Bali: Vagy mikor Daninak csíkosra égett az arca az Effoton, ugyanis délután kettőkor játszottunk egy hatalmas pusztán a tűző napon.

KULTer.hu: Mikorra várható a harmadik klip és lesz-e benne fénykard?

Dani: Az előző két klip között is egy év telt el, és most, hogy van egy lemezünk, úgy döntöttem, nem muszáj mindent nekünk csinálni. Tavasszal esélyes, hogy négy videoklipünk is napvilágot lát. Liter Zsófi a Koalán dolgozik, zseniális forgatókönyvet küldött, nagyon tehetséges lány. A látványvilág is erős lesz, az Avatar elmehet a picsába. Pájer Almával a főszerepben február végétől forgatjuk az Éndalom videoklipjét Tóth Levivel, aki Budapest legjobb operatőre. Ha már fénykardról kérdezel, márciusban vagy áprilisban jelenik meg a Lightsaber klipje. Erről semmit nem árulunk el, csak annyit, hogy durva lesz.

KULTer.hu: Mire számíthatunk tőletek a közeli és távoli jövőben?

Dani: A „TheRicsardGirls” lányzenekar hamarosan berobban. A lányok már felléptek előttünk egyszer az Ablakpárkány című dallal, ami jó eséllyel indulna az Eurovíziós Dalfesztiválon. A lányok próbálnak, készül az EP, a koncertek le vannak fixálva. A klipek mellett pedig az igazi nagy meglepetés, hogy készül a Ricsárdgír egész estés koncertfilmje, ami több szempontból is meglepetés. Egyet árulok csak el: Bollók Csaba  rendezi a filmet. A többi titok.

A képek forrása a Ricsárdgír zenekar Facebook-oldala.

A banda plakátjait Hoffmann Tamás Boldizsár készítette.