Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

Rockstepbe csempészett eufória

Interjú Biksi Gáborral és Szivák Zsolttal a Cloud9+ formációból

A Cloud9+ zenekar újító szándéka, frissessége ellenére igyekszik tartós tejet eladni a magyar zenei szcéna közértjében. A fiatal srácokból álló formáció az élőhangszeres hangzást rázta fel elektronikus betétekkel, drum and bass-szel és dubsteppel. Az eredmény egy merész és dögös zenei kompozíció lett, amely vélhetően hosszú ideig megőrzi majd szavatosságát. A banda basszusgitárosával, Biksi Gáborral és énekesével, Szivák Zsolttal beszélgettünk.

KULTer.hu: Alig múlt egy éves a zenekar. Hogyan alakult ki a jelenlegi felállás?

Zsolt: 2013 januárjában kidobtuk a Supernova című számunkat, gyakorlatilag előtte nem is voltak próbáink. Hárman indították el a zenekart, Biksi Gábor, Tóth Bertalan és Koller Márk, majd behívtak engem is énekesnek. Én pedig szóltam Skeenynek, a raperünknek. Gondoltuk, kipróbálunk egy olyan formációt, ami az elektronikus zenét vegyíti élő hangszerekkel. A Supernovát rögtön stúdióban vettük fel, kihoztuk a klipet, és akkor úgy voltunk vele, hogy majd elválik, mennyire lesz sikeres a dolog. Eléggé bevált.

Gábor: A zenekar maga tehát 2013 januárjától, a Supernova óta van. Utána felfigyelt ránk a Magneoton, és leszerződtünk velük. Majd szépen sorban gördültek a dolgok a maguk módján.

KULTer.hu: Hogy jött az ötlet, hogy az élőzenét elektronikus hangzással vegyítsétek?

Gábor: Ahogy mondta Zsolt, Márk, Berci és én együtt zenéltünk korábban. Már két-három évvel ezelőtt volt arról szó, hogy milyen jó lenne az elektronikus dolgokat élőhangszeres környezetbe helyezni. Elkezdtünk kísérletezgetni. Amikor decemberben hozzáláttunk felvenni a Supernovát, akkor jött a képbe, hogy kellene egy énekes és egy MC srác is. Nagyon új dolgot próbáltunk csinálni, valami olyat, amit itthon még nem annyira hallottak. Persze kellett jó pár év, mire kitapostuk ennek az útját. Hiszen fontos, hogy ne csak lemezen, de élőben is elő tudjuk adni ezt a drum and bass-es, dubstepes dolgot a rockkal vegyítve.

Zsolt: Igen, hármójuknak a fejében már régebb óta megvolt, hogy akarnak egy ilyen zenekart, szóval ez egy hosszabb távú folyamat része volt.

KULTer.hu: Van zenei előképzettségetek?

Zsolt: Én négy évig jártam énekre, pont a Cloud9+ alatt volt egy egyéves szünet, és most újra elkezdtem. 2012-ben lettem a Volt Fesztivál hangja egyéniben.

Gábor: A zenekarban tudtommal mindenki járt tanárhoz, senki sem autodidakta módon sajátította el a tudását. Én például tíz évet jártam basszusgitár tanárokhoz, most pedig zenei producer suliban tanulok.

KULTer.hu: Hogyan raktok össze egy számot?

Zsolt: A dalszövegeket mi írjuk a Skeenyvel, illetve a dallamvilágot is mi találjuk ki. A többiek hárman összerakják az alapokat, a kütyüket. Mindenkinek megvan a saját része a zenekarban. Az elektronikát főleg Gábor és Berci szokta írni. Előfordul, hogy van egy ötlet, és abból építkezünk, vagy éppen fordítva.

Gábor: Igazság szerint bármiből tudunk zenét csinálni. Ha van egy énekdallam, egy gitárdallam vagy csak egy ritmika, akkor abból már ki lehet bontakozni. Együtt leülünk, gondolkozunk. Van, amikor egy gitárt átültetünk egy szintire, mert úgy találjuk, hogy abban a formában jobb lenne. Sosincs meghatározva, hogy milyen stílusú, vagy jellegű lesz az adott dal, csak egyszerűen elkezdünk zenélni és lesz, amilyen lesz.

KULTer.hu: A koncertjeiteken a saját számok mellett játszotok feldolgozásokat is. Mi alapján választjátok ki ezeket?

Gábor: Saját kedvenceket próbálunk meg átdolgozni, mindegyiket az egyéni hangzásvilágunkra formáljuk. Játszunk Skrillextől, Bastille-tól, Pendulumtól a Prodigy-féle Voodoo people remixet, a Glad you came-et a The wantedtól, Alex Clare-től a Too close-t. Furcsa ezt kimondani, de úgy gondolom, hogy mi mindig egy lépéssel előrébb járunk annak kapcsán, hogy mi lesz sláger. Azért csináljuk, mert szeretjük őket, és azért, mert jó játszani ilyen számokat.

KULTer.hu: Eddig minden saját számotok angol nyelvű. Nem gondolkoztatok azon, hogy magyar nyelvű dalokat is szerezzetek?

Gábor: Ábel nem tud magyarul. Szeretnénk külföldre is menni, ott pedig csak angolul lehet érvényesülni.

Zsolt: Majd egyszer csinálunk egy számot, amiben Skeeny elkezd magyarul rappelni.

Gábor: Igen, az vicces lenne. De alapvetően nincs a rövid távú tervek között magyar nyelvű szám, és valószínűleg soha nem is lesz. Az MR2 Akusztikban játszottuk a KFT-től a Balatoni nyárt Fish Krisztinnál, de Ábel abban is rappelt angolul.

KULTer.hu: Már három saját számotok is van, érik lassan egy EP.

Gábor: Nagyon jól rátapintottál a dologra. Körülbelül két hét múlva jön ki a negyedik számunk, és azt egy EP-n fogjuk kiadni a korábbiakkal együtt.

Zsolt: Az új szám címe Love lesz, ami kicsit megtévesztő. Sokan majd arra fognak asszociálni, hogy ez egy szerelmes szám, pedig nem. Azoknak lesz jó hallgatni, akik egy kapcsolatból kiléptek és iszonyat mérgesek a másikra. Kicsit a Breath in felé megyünk vissza, rockos drum and bass-es nóta lesz.

Gábor: A tervek szerint ehhez egy lyrics-videó lesz, vagy csak egy kép. Lényegében ezzel lezárunk egy kis szakaszt. Fizikai formátumban nem valószínű, hogy ki lesz adva. Talán később lesz CD, amit koncerteken meg lehet vásárolni. A dalt iTunes-on és Deezer-ön lehet majd letölteni.

KULTer.hu: Van-e példaképetek, vagy bárki, akinek a munkássága inspiráló számotokra?

Zsolt: Én imádom Oli Sykes-t, a Bring Me The Horizon énekesét. Nekem ő nagyon nagy kedvencem, illetve John Newmant is nagyon szeretem.

Gábor: Nekem is van jó pár példaképem, hosszú lenne a lista. Akik szerintem az elmúlt négy-öt évben borzasztóan nagy dolgokat tettek le az asztalra, az az Empire of the Sun. Luke Steele és Nick Littlemore azok, akik olyan zenei projektet teremtettek meg, amit én nem láttam még sehol a világon. Eleve a zenei rész is zseniálisan meg van komponálva, a zenekar egész témája magába szippant, és a színpadi megjelenésük is kicsit teátrális. Olyanok, mint egy zenekar egy színházzal és egy sztorival, mintha egy filmet néznék. Számomra ők azok, akik motiválóak.

KULTer.hu: Melyik általatok nagyra tartott zenekarral mennétek legszívesebben turnézni?

Gábor: Ha lenne még Pendulum, akkor én velük biztos. De a Modestepnek se mondanék nemet.

Zsolt: Én a Bring Me The Horizon-nak nagyon örülnék.

KULTer.hu: Milyen más kedvelt időtöltésetek van a zenélésen kívül?

Zsolt: Sokáig fociztam, Gáborral mindketten nagyon imádjuk. A gitárosunknak van egy nagyon érdekes hobbija…

Gábor: Igen-igen, Berci paplanernyőzik. Nekem a foci és a snowboard a hobbi. De a zenével vagyunk leginkább elfoglalva. Szeretjük a társasjátékokat is.

Zsolt: Meg ott van még a bábszínházkészítés is.

Gábor: Van egy óvoda, ahol rengeteg báb van. Sajnos nem volt paravánjuk, ahol tudtak volna játszani, így csináltunk nekik egyet. Szeretek barkácsolni. Minden, amihez kell egy kis kreativitás, szerintem jó dolog.

KULTer.hu: A civil életben mivel foglalkoztok?

Gábor: Berci dolgozik, mindenki más még tanul. Ábel a Corvinuson idegen nyelven business-t, Márk holland szakos, én pedig az imPro Schoolban tanulok zenei producernek. Nagyon szeretem, nincs is jobb, mint zenét tanulni. Büszke vagyok rá, hogy oda járhatok.

Zsolt: Én a BKF-en kommunikáció és médiatudomány szakos vagyok.

KULTer.hu: Melyik volt a legkedvesebb koncertélményetek hallgatóként és előadóként?

Zsolt: A Modestep a Balaton Soundon. Nekem a PeCsában a Punnanyval való közös buli nagyon nagy élmény maradt, illetve az A38-on volt egy saját teltházas bulink, ami szuperül sikeredett. Fontos, hogy magunknak is játszunk. Fent vagyunk a színpadon és élvezzük azt, amit csinálunk.

Gábor: Az Empire Of The Sun a Szigeten. Előadóként pedig a Mészistock fesztivál volt maradandó élmény. Úgy mentünk el, hogy nem igazán ismert minket senki, majd a koncert felénél feljöttek a színpadra, tomboltak velünk. De nagyon sok jó bulira emlékszem. Mindegy, hogy hány ember vesz részt a fellépésünkön, ha csak egy ember is élvezi a zenét, már megérte koncertezni.

KULTer.hu: Melyik számotokra az a fesztivál vagy koncerthelyszín a nagyvilágban, ahol nagyon szívesen fellépnétek?

Gábor: A Coachella fesztivál Amerikában, a Glastonbury Angliában, valamint az Electric Daisy Carnival Los Angelesben.

Zsolt: A Tomorrowland. Itthon pedig mindegyik: Volt, Sziget, Sound, SZIN. Reméljük, majd idővel mindegyik összejön. Frissek vagyunk még, de nagy port kavarunk…

KULTer.hu: Milyen közeli és távlati terveitek vannak?

Gábor: Terveink közt szerepel az új szám kiadása, majd pedig az EP összerakása, koncertezés minden mennyiségben, a színpadi előadás fejlesztése. A nyári fesztiválokon szeretnénk ott lenni, és a külföldi fellépéseket is jó lenne szervezni. Szeretnénk Magyarországon kívül is érvényesülni, kipróbálni magunkat.

Hol találkozhat veletek a közönség a közeljövőben?

Zsolt: Önálló koncert március 22-én a Gödörben.