Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

Illegális interjú

Interjú az Intim Torna Illegál zenekar tagjaival

A lassan négy éves Intim Torna Illegál meghatározó formációja a magyar alternatív zenei közegnek. A zenekar tagjait, Dorogi Pétert, Kiss Sándort, Nádasdi Jánost és Gálos Ádámot mindennapjaikról, élményeikről, inspirációs forrásaikról, koncertjeikről és az új lemezükről kérdeztük.

KULTer.hu: Akik nem mélyültek el a munkásságotokban, azok leginkább a Hipnotizőr király, a Vágjál lyukat a kádba és az Albérletem című dalaitokkal azonosítanak benneteket. Szerintetek ki lehet-e, ki kell-e lépni egyáltalán az efféle „megbélyegezésből”?

Nem érezzük azt, hogy ez megbélyegzése lenne a zenekarnak, sőt nagyon is örülünk, hogy ilyen kultikus dalok születtek. Kilépni semmiképpen nem akarunk ebből a mederből, mert ez az Intim Torna Illegál!

KULTer.hu: Ha egy szóval kellene jellemezni az első albumotokat, akkor a „felszabadult” jelző lehetne az. Miért éppen a Cirkusz lett az album címe? Hogyan van összefüggésben a felszabadultság képzetével?

A Cirkusz album kb. tíz nap alatt készült el, és a mai napig sok dalt játszunk koncerteken erről a lemezről. Hogy miért lett Cirkusz a korong címe? Mert ami körülöttünk van, az mindig cirkusz és világszám.

KULTer.hu: A zenekar megalakulását követően viszonylag hamar kész lett az első album. Mondhatjuk azt, hogy már előtte is kész volt a legtöbb dal?

Nem volt egy dal sem, amikor elkezdtük – vagyis a Hipnotizőr Királynak volt egy demója. Szóval tényleg a nulláról csináltunk egy koncertprogramot pár nap alatt.

KULTer.hu: 2012-ben adtátok ki a második nagylemezeteket Kísérlet címmel. Már a cím is sugallja, hogy más vonulaton fut az album. Ugyan az egyik fele maradt az első albumról megszokott zenei világ, de a másik egy erősebb ITI-t prezentál a rajongók felé. Mennyire lett pozitív a fogadtatása? Miért gondoltátok, hogy már az első album után kell a változás?

Amikor csináltuk a Cirkusz lemezt, akkor nem nagyon volt időnk arra a munkafolyamatra, ami aztán a Kísérlet lemeznél jellemző volt. Az ösztönösség az, ami mindkét lemeznél megvan. Persze ez más, mint az első, mert eltelt két év, és a minket ért hatások alapján játsszuk, illetve rögzítjük a zenénket. 2012-ben a Kísérlet volt a lenyomata annak a korszaknak.

KULTer.hu: A legutóbbi kislemezetek angol nyelvű. Miért éreztetek késztetést idegen nyelvű korong készítésére? A külföldi elismertséget tűztétek ki célul?

Az angol nyelvű lemez a Kísérlet lemez előtt már megjelent, 2011-ben hívtak minket egy francia turnéra és akkor adtuk ki. Hollandiában, az Eurosonic fesztiválon is nagy sikere volt. Ha meghívnak egy európai turnéra, megyünk szívesen. (Például Erdélybe és Székelyföldre.) Nagyon sokat járunk külföldre: például 2014-ben Tusnádfürdőn mi zárjuk szombat este a fesztivált.

KULTer.hu: Ti lettetek a MOL bringaprogram arcai tavaly. Mesélnétek erről bővebben?

Nagyon kézenfekvő volt, hogy a Kedvenc mindenem a biciklim és a MOL bringaprogram kitaláljon valami közös dolgot. Sikerült egy nagyon jó csapattal dolgoznunk. Ha minden jól megy, akkor 2014-ben is lesznek közös akcióink.

KULTer.hu: Készülőben van már az új nagylemezetek vagy egyelőre a tavasz érkezésével a koncertezésé a főszerep? Ha készül a korong, mesélnétek róla, hogy mire számíthatunk a dalok tekintetében?

A tavasz az Ördögöd van Angyalom turnéval telik. Ősszel jön az új ITI-lemez, és már dolgozunk a dalokon. Sok meglepetés lesz rajta, de többet nem árulhatunk el.

KULTer.hu: Ha már koncertek… Mikor tervezitek az újabb látogatást Debrecenbe? Milyennek látjátok a debreceni rajongókat és magát a várost?

Nagyon szeretjük Debrecent, több oka is van: Peti debreceni, és nagyon nagy koncertek vannak ott mindig, nagyon nagy szeretet övez minket. Legközelebb a Campus Fesztiválon lesz az ITI a Nagyszínpadon.

KULTer.hu: Milyen a viszonyotok a rajongóitokkal? Mennyire érzékelitek a támogatást? Van esetleg vicces sztoritok velük kapcsolatban?

Nagyon jóban vagyunk a közönségünkkel. Minden koncert után szeretünk találkozni azokkal, akik eljöttek, és egy közös fotó vagy egy aláírás erejéig pár mondatot váltani velük.

A legjobb élmény az volt, amikor egy kád jelent meg a közönségben, és a fejük fölött hömpölygött, benne egy sráccal és egy fúróval. Menő volt.

KULTer.hu: Korábban szerepeltetek az MR2 Akusztik műsorban. Mesélnétek erről bővebben?

Nagyon nagy élmény volt, hiszen akkor még csak négy hónapos volt a zenekar. Már az MR2 Akusztik műsorában voltunk, és egy legendával, Müller Péterrel zenéltünk. Tényleg nagy dolog volt ez akkor.

KULTer.hu: Mely más külföldi vagy hazai bandákat hallgattok általában?

Foo Fighters, Kings Of Leon, Artic Monkeys, Gogol Bordello, Frank Zappa, Led Zeppelin…

KULTer.hu: Ha egy lakatlan szigetre kerülnétek, mit vinnétek magatokkal?

A hangszereinket biztosan!

KULTer.hu: Mit üzennétek az olvasóknak végezetül? Esetleg valami életbölcsesség?

Mindent a közönségünknek köszönhetünk, és ha valaki odafigyel ránk vagy elolvassa ezt a kis interjút, esetleg eljön egy ITI-koncertre, akkor azt nagyon meg fogjuk hálálni.