Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

Így készült: Campus Fesztivál

Interjú Süli Andrással, a Campus Fesztivál szervezőjével

suli andras 4Minden évben itt van köztünk: olykor a Nagyerdőn, máskor a Vidámparkban. Figyel, vár minket. Süli Andrástól, a Campus Fesztivál egyik szervezőjétől megtudtuk: mi a célja Kelet-Magyarország legnagyobb bulijának, 2014-re hová költözött a rendezvény, miben lesz másabb a korábbi évekhez képest, és fény derül arra is, mit kell magunkkal vinni az idei fesztiválra.

KULTer.hu: Az évek soránCampus Fesztivál Kelet-Magyarország legnagyobb nyári bulijává nőtte ki magát. Mit gondolsz, miben rejlik a sikere?

A siker talán pont abban rejlik, hogy a Campus jóval több, mint egy nagy nyári buli. Egy valódi társadalmi esemény, egy vérbeli debreceni nagyrendezvény, ahová a városban élők jelentős része a programok mellett a társaság, a hangulat miatt jön ki. Mindehhez hozzájárul az a kiemelkedő városi infrastruktúra, amely azóta a rendelkezésünkre áll, így a fesztivál a Nagyerdő évszázados tölgyei között megtalálta otthonát. A vonzó atmoszférának pedig könnyen híre megy, így szerencsére évről évre többen jönnek hozzánk más-más városokból, régiókból.

suli andras 3

KULTer.hu: Mikor szoktátok megkezdeni a szervezést a következő évre? Hogyan zajlanak az előkészületek?

A fesztivállal gyakorlatilag egész évben foglalkozunk: augusztusban értékeljük az adott évi rendezvény tapasztalatait, szeptembertől pedig már keressük a kapcsolatot a lehetséges fellépőkkel, illetve ötletelünk a programkínálat és a szolgáltatások fejlesztésén. Az igazán intenzív előkészítő munka tavasszal kezdődik: véglegesítjük a programot, megkötjük a szerződéseket, egyeztetünk a partnerekkel és a támogatókkal, valamint tervek szintjén kialakítjuk a helyszínt, amely aztán – pár száz ember néhány napos munkájával – fel is épül a fesztivált megelőző napokban.

IMG_5274

KULTer.hu: Idén az Asteroids Galaxy Tour, Wankelmut, DJ Antoine és a SKisM lesznek a sztárfellépők. Mi határozza meg, illetve hogyan döntitek el, hogy kik állnak színpadra az adott évben?

A Campus Fesztiválnak egyelőre nem célja, hogy világsztárokkal legyen teletűzdelve a zenei programja. Folyamatosan figyeljük az elérhető fellépőket a rocktól az elektronikus zenékig, és nagyon sokkal kapcsolatba is lépünk, de azt tudni kell, hogy a nemzetközi fesztiválpiacon hatalmas a verseny, a kurrens külföldi fellépők döntő többsége számunkra a jelenlegi jegyárak mellett nem fizethető meg. Egy-egy külföldi név leszerződtetéséhez a szerencsére is szükség van, de hangsúlyozzuk: mi egyelőre elsősorban a fesztivált színesítő zenei csemegékben gondolkodunk és nem tízezreket vonzó „sztárokban”.

suli andras 2

KULTer.hu: Idén a Campus visszaköltözik az eredeti helyszínére, a Nagyerdei Stadion közelébe. Hol találhatjuk majd a programsorozat főbb csomópontjait?

A stadion küzdőtere, a gyepszőnyeg nem lesz fesztiválhelyszín, viszont az északi tribün alatt található rendezvénycsarnokban, valamint fölötte a belépő szinten elhelyezünk egy-egy színpadot. Egyébként a programok a stadiont övező parkban, az északi rendezvénytéren, a régen is használt helyszíneken (Nagyerdei körűt, szalonnasütő liget, kemping) lesznek. (A térkép már elérhető a Facebook-oldalunkon is.) A Nagyszínpad a régi csónakázó tó helyén, a frissen átadott ködszínház előtt található majd.

2014_campus

KULTer.huA 2014-es fesztivál a helyszínen túl miben lesz más az előző évek rendezvényeihez képest?

A legtöbb jó dolgot megtartjuk és igyekszünk a szolgáltatásokat még tovább fejleszteni. Minden korábbinál jobb infrastruktúrára számíthatnak a látogatóink ebben az évben. Néhány helyszínt az optimálisabb kihasználtság érdekében összevontunk. A helyi gasztronómiai kínálat fejlődésére reflektálva létrehozunk egy hangulatos bor- és gasztrofalut a fesztivál területén. A programba is igyekeztünk friss, mostanában feltűnt, de már a siker kapujában álló fellépőket beválogatni. Ami viszont nem változott: az árszínvonal a régi, s reményeink szerint a hangulat is hasonlóan emelkedett lesz.

IMG_5507

KULTer.huMinek köszönhető, hogy évről évre egyre több művészeti, irodalmi program nyer teret a fesztiválon?

Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy a Campus ne csak a zenéről szóljon, ezt éppúgy szolgálja az egyetemi tanszékek jelenléte, a civil szervezetek kitelepülése és az általunk szervezett sokszínű kulturális programok, amelyekben természetes, hogy helyet kap az irodalom, a színház, a mozi és a vizuális művészetek is. Ez része a fesztivál küldetésének, víziójának, és erre áldozunk még akkor is, ha ezek a programrészek önmagukban nem feltétlenül vonzanának be nagyszámú közönséget.

suli andras 1

KULTer.huVégezetül: mit ajánlanál a fesztiválozóknak, amire feltétlenül szükségük lesz?

Először is – csak közhelyesen – jókedvet, felszabadultságot és nyitottságot. De hogy valami érdemit is mondjak: érkezzetek bringával vagy gyalog, gyertek ki már kora délután, hiszen érdemes körülnézni és egy csomó érdekes dolog akkortájt történik. A karszalagot ne a legfrekventáltabb órákban (kora este) próbáljátok meg átvenni, így elkerülhető a sorban állás. Töltsétek le a Campus Fesztiválos appot a telefonotokra, így mindig naprakészek lesztek a programokkal kapcsolatban. Végül pedig: igyekezzetek rögzíteni az emlékezetetekben azt a fantasztikus látványt, amire a bevetített stadionhomlokzat, a kivilágított víztorony és a fesztivál további díszletei nyújtanak majd.

A fotókat Áfra János készítette.