Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

Pegazusok márpedig léteznek!

Interjú a Pegazusok Nem Léteznek zenekar tagjaival

Kellenek alkalmak, amikor az ember kizárja a külvilágot, nem gondolkodik, csak átadja magát a zenének. A 2011-ben alakult Pegazusok Nem Léteznek dalai által eljuthatunk ehhez az idillhez. Az együttes tagjait, Ács Esztert, Lázár „Dodi” Domokost, Lázár Ágostont és Németh Róbertet a Campus Fesztiválon értük utol egy interjú erejéig.

KULTer.hu: Már tavaly is koncerteztetek a Campus Fesztiválon. Milyen érzés Debrecenben játszani?

Dodi: Igazából nem gondolom, hogy a helyszín határozná meg magát az érzést. Nekem furcsa volt az egész közeg, amikor megérkeztünk és egy stadion aljában megrendezett fesztivál fogadott minket. De végül tök jó kis koncert lett, nagyon élveztük. Persze, ha veretik négy színpadon mellettünk, az nem feltétlenül hat jól a koncertünkre.

Ágoston: Próbáltunk ellenveretni.

KULTer.hu: Talán közhelyes már a kérdés, de avassatok be minket: miért ez lett a banda neve?

Eszter: Egy hűtőszekrényre felragasztott rajzról vettük, melyet Domokos kilenc éves húgai készítettek. Nekem ez nagyon tetszett, ezért lett ez a nevünk.

KULTer.hu: Mely zenekarok hatottak rátok?

Ágoston: Anyukám és apukám. Úgy gondolom, ők voltak hatással ránk. (mosolyog) De amúgy a Radiohead, Queens of Stone Age. Ám ez csak egy dobos véleménye.

Dodi: Nyilvánvaló, hogy azokat a zenekarokat (The XX, Trabant stb.), amelyeket a zenénkkel kapcsolatban emlegetni szoktak a hozzáértők, szeretjük is. De azért remélem, van már egy olyan saját világunk, amelyet nem kell feltétlenül és állandóan más zenekarokéhoz hasonlítani.

Eszter: Jelenleg Schubert van a legnagyobb hatással rám, illetve a János-passió. Egyik sem egy zenekar.

KULTer.hu: Dodi és Ágoston az Esti Kornél formációban is tevékenykedik. Hogyan jött az ötlet, hogy egy másik zenekarral is megpróbálkozzatok?

Dodi: Ez nem ötlet volt, hanem egy érzés. Szerettem volna olyan zenét csinálni, ami csendesebb, halkabb, ha úgy tetszik, intimebb, mint az Esti Kornél. Írtam egy dalt (a Kiadót), amit Eszternek mutattam meg, nem pedig az Esti Kornélnak. Miután éreztük, hogy ebből lehet valami, megcsináltuk ketten a számot. Szóval nem volt eltervezve előre, hogy mi majd alapítunk egy zenekart, főleg nem egy olyat, ami folyamatosan próbál és koncertezik.

KULTer.hu: Érdekes, hogy sem idén, sem tavaly nem kapott meghívást az Esti Kornél. Szerintetek mi lehet az oka ennek?

Eszter: Érezhetően más zenét játszik a két zenekar. De átadom a válaszadás lehetőségét Dodinak.

Dodi: Igazából nem tudom az okát. Nyilvánvalóan meghívásos alapon működik a dolog, és idén nem hívták meg az Esti Kornélt. Nincsen ezzel semmi gond.

IMG_5835

KULTer.hu: Mennyire összeegyeztethető a két formáció élete? Hogyan oldjátok meg a próbákat, koncerteket?

Dodi: Abszolút összeegyeztethető. A Pegazusokkal kevesebbet koncertezünk, aminek egyrészt az az oka, hogy az Esti Kornéllal viszonylag sokat játszunk és általában Eszter is elfoglalt a színházi munkái miatt. Mostmár, ha írok valamit, akkor egyértelműen tudom, melyik bandának szánom az adott dalt vagy szöveget. E tekintetben korábban bizonytalanabb voltam.

KULTer.hu: Melyik zenekart tartjátok elsődlegesnek? Beszélhetünk-e egyáltalán ilyesfajta sorrendről?

Eszter: Számomra nyilván a Pegazusok. (mosolyog) Nem gondolom, hogy erre a kérdésre helyesen lehet válaszolni. Olyan ez, mintha közös gyermekeinkről kellene megmondanunk, melyiket szeretjük jobban.

Dodi: Eszter meg is válaszolta a kérdést.

KULTer.hu: Frusztrál titeket, ha az interjúkban, kritikákban nem vonatkoztatnak el az Esti Kornéltól?

Dodi: Talán egy picit. (nevet)

KULTer.hu: Milyen Eszterrel együtt zenélni?

Róbert: Nagyon jó, mert tök más perspektívából látja a dolgokat. Ez nagyon izgalmassá teszi a zenekart. Eszter magát adja, nem érdekli, ki mit vár el tőle.

KULTer.hu: Nemrég megjelent az első nagylemezetek, amelyről a legtöbb dalt már ismerhettük, hiszen elérhetővé tettétek az interneten. Miért vártatok ennyit az album kiadásával?

Dodi: Ennek elsősorban praktikus okai voltak. Nem igazán volt pénzünk rögzíteni egy rendes stúdiólemezt, de segítségünkre sietett Kirschner Péter (az Európa Kiadó gitárosa), aki nevetségesen olcsón, szinte ingyen felvette az anyagot, ami több is volt, mint baráti gesztus. Másrészt pedig szerettük volna, hogy CD-n is megjelenjen a lemez, és szerencsére Lovasi András Megadó Kiadóját érdekelte is az anyag. Az ezekkel kapcsolatos szervezéshez és egyeztetéshez kellett ennyi idő.

KULTer.hu: Nektek melyik a kedvenc Pegazusok Nem Léteznek-dalotok?

Eszter: Ez koncertenként változik, de ha választanom kellene, akkor a Senki nem beszél című dalunk lenne az.

Róbert: Kifordítani.

Dodi: A Nem tudom és a Mérgező.

Ágoston: Mérgező.

KULTer.hu: Tervben van már az új album?

Eszter: Új album most nincs tervben. Jó értelemben vett frusztrációt érzek, mert sok pozitív visszajelzést kapunk.

KULTer.hu: Végezetül, mit üzennétek az olvasóknak?

Eszter: Ne féljenek szeretni! Lehet közhely, de mostanában sokat szembesülök ezzel.

Dodi: Gondolkodjatok, de azért ésszel! (nevet)

A képeket Hofgárt Károly készítette.