Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

A Moszkva, a Kiscsillag és a Feketemosó

Kiscsillag-koncert a nagyváradi Moszkvában

Kiscsillag a Moszkvában koncertezett. No, nem az orosz fővárosban, hanem Nagyvárad egyik kávézójában. A hely inkább egy romkocsmára hasonlít, s észrevétlenül rejtőzik meg a Moszkva utca egyik szecessziós stílusú palotájának első emeletén. Ennek ellenére a váradiak sűrűn látogatott helye, amely rendszeresen szervez kultúrprogramokat, hív meg neves magyar előadókat, akik közül nem egy számít már visszatérő vendégnek.

A várható koncertek listája már rég felkerült a kávézó oldalára, de egy héttel az esemény előtt most is újra emlékeztettek a bulira, hiszen a koncertjegyek elővételben mindig kedvezményesen megvásárolhatóak. Csütörtök este tehát a Kiscsillag zenekar vette birtokba a Moszkva színpadát. A koncert előtt egy órával posztolták is a videót: mindenki nyugodjon meg, a zenekar már hangol, így ideje nekünk is készülődni.

A meghirdetett kezdési időpont este nyolc óra, ekkor még a bejáratnál és bent sem volt tömeg. Az újonnan érkezőnek talán furcsa lehetett, de a rutinosak már tudták, hogy a koncert körülbelül tíz perccel később fog kezdődni. Amolyan íratlan egyezség ez, tíz perc, ami alatt még meg lehet keresni valamelyik asztalnál az ismerősöket, felhívni őket, hogy hol vannak már, esetleg kérni valamit a pultnál, majd elhelyezkedni egy előre kiszemelt fotelben. Hamarosan a színpad előtti tér, majd a terem is megtelt. A sorok közt kényelmesen lehetett mozogni, s ha valahol megállapodtál, akkor sem kellett azon paráznod, hogy széttaposod valaki lábát.

Nem volt semmi felvezető, semmi ceremónia, a dobpergés után el is kezdődött a koncert. Elhangzottak régebbi és újabb számok, népszerűek és kevésbé népszerűek. A szívek rántott hússá sültek, a Szelesre pedig nemcsak a lányok, de a srácok is lassúztak, ez kérem nem Kockacukor. Na jó, talán mégis. A hangulat a tetőfokára hágott, a kedvet az sem zavarta meg, hogy az egyik gitár lemerülése miatt a dalok sorrendjén egy keveset változtatni kellett, s ha már egy romkocsma volt a helyszín, amolyan cimborai bizalmassággal vallotta be Lovasi, amit a művészek nem mindig szoktak, hogy néha hibáznak: egy-egy hang félremegy. A megoldás adott, a hibákért járó büntetés sem marad el, a gyűjtött hibapontok mennyiségének megfelelően fognak majd a koncert után pálinkát inni. Hogy ez megtörtént-e, azt már csak ők tudják.

Rendhagyóan most az is előtérbe került, aki nem szokott, énekelt Leskovics, Lovasi egy dal erejéig Császári Gergőt a billentyűk mellől a mikrofonhoz állította, hogy a közönség is jól lássa. A sztárcsinálás egy következő lépéseként még egy hangzatos névvel is megtoldotta a felkonferálást, s e kreatív névadás az elbúcsúzáskor is visszaköszönt, a szokásos „modjuk el név szerint kik léptek fel, mielőtt megtapsolnánk őket” felsorolásba megpróbáltak vulgárisabb elemeket is belecsempészni.

Az első sorban nagy gondban álló srácok, vagy inkább férfiak, élesen pásztázták szemeik a zenekart, pontosabban azt, hogy kivel tudnák felvenni a kontaktust. Az egyik zsebből előkerült egy fehér papír, valami írás van rajta nagy betűkkel, de vékonyan. Azt tartogatták hűségesen. Mihalik Ábel észrevette, hogy ezek a srácok akarnak valamit, de a szöveget nem tudta elolvasni. Lovasi is csak addig jut, hogy ez valami fekete akar lenni: fekete, fekete…

Közben lejárt a koncertidő, már a ráadást játszották a fiúk, de sajnos a közönség tapsa ellenére is be kellett fejezni: a házirend az házirend, a Moszkvában ezt amúgy is nagyon komolyan veszik. A hangoskodásra különösen odafigyelnek, úgy két éve csendháborításért panaszolták be a kávézót, ami miatt be is kellett zárnia. A összefogás és a közakarat hatására aztán kinyithatott újra a hely, de azóta szigorúan odafigyelnek arra, hogy semmilyen alapot ne szolgáltassanak az ilyen jellegű panaszra. A legvégére kiderült, hogy a lapon a Feketemosó szerepelt, de nincs mit tenni: Lovasi elnézést kért a srácoktól. Majd jövőre – mert akkor is jönnek – eljátsszák.

A hely gyorsan felvette hétköznapi arculatát, azt az illúziót keltve, hogy nem is történt semmi különös. Egyesek az ajtó, mások a pult felé vették az irányt. A zenekar egy külön terembe vonult, az ottmaradottak pedig leültek egy asztalhoz beszélgetni: talán az esti koncert élményeiről vagy egy korábbi színvonalas Kiscsillag-buliról.

Kiscsillag-koncert, Nagyvárad, Moszkva Kávézó, 2014. november 20.

A fotók forrása a Moszkva Kávézó Facebook-oldala.