Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

10. Frankofón Filmnapok

2020. febr. 26. - 00:00

több településen


Francia Intézet, Uránia Nemzeti Filmszínház, Art+Cinema, több helyszínen


A Francia Intézet, valamint a frankofón közösség 12 országának diplomáciai és kulturális képviseletei 2020-ban ismét megrendezik Magyarországon a frankofónia hónapját Budapesten valamint az ország 15 városában. A fesztivál programján filmvetítések, koncertek, kiállítások, dalverseny, könyvbemutatók, kerekasztal-beszélgetések szerepelnek. A rendezvénysorozat kiemelt eseménye a Frankofón Filmnapok, amelyre idén is nemzetközi fesztiválokon díjazott, vagy akár Oscar-díjra jelölt, de Magyarországon még nem forgalmazott filmeket válogattak a szervezők.

A Fesztivál nyitófilmje egy különleges filmes együttműködés eredménye: A japán rendező Hirokazu Kore-eda a francia mozi nagyasszonyával, Catherine Deneuve-vel, továbbá Juliette Binoche-sal és Ethan Hawke-kal forgatta Az Igazságot. A történet szerint a Deneuve által alakított francia színésznő önéletrajzának megjelenésére hazalátogat Amerikában élő lánya a családjával. A viszontlátás örömébe azonban némi üröm is vegyül, mivel a szöveg tele van ferdítésekkel, amit a lány nem nyel le szó nélkül. És a körülöttük élő férfiak sem.

A 2019-es Cannes-i Filmfesztiválon a zsűri díját, illetve egy Oscar-jelölést begyűjtött Nyomorultak Párizs egyik legproblémásabb negyedében játszódik, ahol sajátos igazságszolgáltatás működik, a békét leginkább a különféle bűnbandák tartják fenn. De elég egy szikra, és máris fellángol az erőszak.