Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

A koreai eredetmítoszok magyarázata – Kovács Ramóna előadása

2019. ápr. 11. - 19:00

Budapest


FUGA, Petőfi Sándor utca 5.


Tudtad, hogy a koreaiak őse is az égből származik? Hogy Jeju sziget megteremtője egy öreganyóként elképzelt istennő? Hogy a nagy hősök mind csodás körülmények között születtek? És a kérdések sora itt még nem ér véget… Pipázó tigris? Házikobold? Koreai Hamupipőke? Kapu elé szórt babkása? Az előadás a koreai kultúrából ismert meséket és a különböző legendás lények, istenségek, királyok eredetmítoszait veszi alapul, ezen keresztül betekintést nyerhetünk a koreaiak régi gondolkodásában megbúvó szimbólumrendszerekre. A nagy hősök, a félt istenek mind egyfajta misztikus világból származnak, a koreai nép ezzel is magyarázza különleges eredetét, nagy alakjainak származását. A népi hagyományban pedig a testvérpárok meséi, állatmesék, a jó és rossz találkozása a gyermekkorunkban hallott mesékkel hasonlatosak is lehetnek, mégis kiemelhetjük belőlük a koreai sajátosságokat is. A legelterjedtebb mesék máig sem mentek ki a divatból, szinte mindenki ismeri őket, tanulságaikon nőnek fel a koreai gyermekek is. A koreaiak és a tigris különleges kapcsolata kiemelten megközelíthető témakör.

Az előadás a legendás istenségek és történelmi alakokhoz fűződő mítosz elemzésére vállalkozik, kiemelve az akár rendszeresen újra megjelenő általános szimbólumokat és a koreai sajátosságokat is. A népmesék világa megmutathatja a korabeli emberek különböző életfilozófiáit, íratlan szabályait, félelmeit és némely bevett szokás eredetét is.

A Pesti Bölcsész Akadémia legjobb előadói ingyenes előadások keretein belül idén is megmutatják tudásukat a FUGA Építészeti Központ közönségének, folytatódnak a PBA kihelyezett előadásai.

A Facebook-esemény itt érhető el.