Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

A szürrealista mozgalom Dalítól Magritte-ig//könyvbemutató

2019. szept. 11. - 17:00

Budapest


Írók Boltja, Andrássy út 45.


Didier Ottinger, Marie Sarré (szerk.): A szürrealista mozgalom Dalítól Magritte-ig. Válság és újjászületés 1929-ben című könyvének bemutatója.

Bemutatják: Kovács Anna Zsófia, a kiállítás társkurátora és Sepsey Zsófia művészettörténész

A Válság és újjászületés 1929-ben alcímet viselő kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában kerül megrendezésre 2019-ben a Centre Pompidou-val való együttműködés keretében. A mintegy 120 festményt, grafikát, szobrot, dokumentumot és fotót bemutató kiállítás és az azonos című katalógus a mozgalom történetének egy rendkívül izgalmas szeletére fókuszál: az 1929-es év eseménydús, személyes és művészi ellentétekben gazdag időszakán keresztül mutatja be a szürrealizmus fő tendenciáit, a csoport vezéralakjait, kiemelkedő alkotóit.

A válságokban és konfliktusokban gazdag esztendő – mely talán az egyik legemlékezetesebb volt mind közül – új perspektívákat, új utakat vázolt fel, melyek mentén újabb szakasz kezdődhetett a szürrealizmus történetében. 1929 eseményei – Georges Bataille Documents című folyóiratának indulása, a szürrealizmus második kiáltványának megfogalmazása, Buñuel és Dalí Párizsban való letelepedése, Max Ernst első kollázsregényének megszületése, Walter Benjaminnak és Klaus Mann-nak a mozgalom nemzet közi terjeszkedéséről tanúskodó cikkei – a szürrealizmus szinte teljes újragondolását eredményezték.

A Facebook-esemény itt érhető el.