Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

Art Capital 2019: Régi és új álmok

2019. máj. 25. - 00:00

Szentendre


Több helyszínen, városszerte


Az álom témájához kapcsolódóan Szentendre belvárosának 14 helyszínén 16 tematikusan kapcsolódó kiállítás, ezekhez kapcsolódóan pedig 91 önálló program várja a látogatókat.

Kiemelt – nemzetközi szempontból is jelentős – kiállításnak számít a legutóbbi Ars Electronica nagydíját elnyerő Dimitry Kawarga kinetikus alkotásokból álló, Anyag és test című projektje, amelyet az orosz alkotó személyesen installál a MűvészetMalomban. Az épület középső traktusában Nagy Kriszta Csipkerózsika halott című helyspecifikus kiállítását láthatja a közönség, az északi szárnyban pedig az osztrák Eva Schlegel In Between, illetőleg Csurka Eszter Álomcsapda című tárlatát tekinthetik meg.

Az Ámos Imre – Anna Margit Múzeum alsó szintjén a Paradise City című kiállításon három művész (Kondor Attila, Schmied Andi és Osnowski Stefan) munkái a metaforaként értett város témájához, ugyanitt a felső szinten a cseh Valentýna Janů Elbűvölve című alkalmi projektje Alfred Hitchcock azonos című filmjéhez kapcsolódik. Ugyanott, az udvaron Babos Zsili Álom az álomban címmel készít helyspecifikus installációt.

A Barcsay Múzeumban lesznek láthatóak a román Florin Ştefan új festményei Morpheus címmel. Első alkalommal állít ki Szentendrén Csákány István, aki korábban a kasseli Documentán is szerepelt egy installációjával – helyspecifikus kiállítása a Vajda Lajos Múzeum felső szintjén lesz látható. Ugyanott az alsó szinten Halász Péter Tamás Tripod című tárlata, az udvaron pedig Nagy Barbara Takaró című installációja várja a közönséget.

A város Fő terén lévő Képtárban a Szentendrei Teátrum félévszázados történetét bemutató tárlat nyílik, a Ferenczy Múzeumban pedig Magyar szürrealizmus címmel egy nagyszabású, átfogó kiállítás az irányzat 1924-1969 közötti időszakának magyarországi műveiből. Koronczi Endre Extrém alvás című projektje szabadtéren lesz látható, ahogyan azok az egyszemélyes videófülkék is a szentendrei utcákon kapnak helyet, amelyekben a világirodalom leghíresebb álomjeleneteivel szembesülhetnek majd a látogatók.

A már megszokottnak tekinthető tárlatvezetések, múzeumpedagógiai foglalkozások mellett idén is gazdag irodalmi program várja a közönséget – mások mellett Darvasi László, Kali Ágnes, Kemény Zsófi, Péterfy Gergely, Szálinger Balázs, Szőcs Géza, Takács Zsuzsa, Zalán Tibor és Závada Péter is fellép Szentendrén. További rendhagyó programokként filmek és egy színházi előadás is várják a látogatókat.