Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

Carl Theodor Dreyer: Vámpír//filmvetítés és filmtörténeti előadás

2019. szept. 23. - 18:30

Budapest


Art+Cinema, Erzsébet körút 39.


A skandináv mozgókép már a kezdetektől fogva nézők milliói körében örvend kimagasló népszerűségnek, és e lelkesedés napjainkig sem veszített erejéből. Vajon mi lehet az északi országok filmművészetének titka? Mit mutatnak meg nekünk a filmek a skandináv létről, és ez mennyiben egyeztethető össze az erről kialakult elgondolásokkal? Ehhez nyújthat segítséget a Skandináv Ház filmtörténeti kurzusa, mely nézőit havonta egyszer olyan klasszikusokkal, markáns rendezőkkel, különleges tematikákkal és filmművészeti ritkaságokkal kívánja megismertetni, amelyek segítségével talán közelebb kerülhetünk a skandináv nemzetek sajátos és rejtélyes világképéhez. A házigazda minden vetítés alkalmával beszélgetésre, vitára invitálja nézőit, melyek során számít azok véleményére is, akik valamely skandináv országban éltek, ismerik az adott nyelvet vagy bármilyen háttérismerettel gazdagíthatják az elemzéseket. Minden vetítés előtt rövid felvezetés, azt követően filmelemzés és vita zajlik a moderátor vezetésével.

Mindenkit szeretettel vár dr. Zalán Márk filmkritikus, filmtörténész, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Színház- és Filmművészeti Egyetem óraadó oktatója.

Vámpír:

Carl Theodor Dreyer a dán filmművészet első kiemelkedő rendezője, noha leghíresebb munkáinak fontosságát csak évtizedekkel később fedezték fel. Ezek közé sorolható a Vámpír (1932) is, melynek borongós hangulata és sejtelmes álomjelenetei ugyan nem arattak különösebb sikert a korabeli nézők körében, ám később, többek között bravúros technikai megoldásait és a vámpír-mítosz sajátos, konvencióktól mentes megközelítését mind a szakma, mind a közönség elismerte. Bár Dreyer műve csupán a filmtörténet harmadik vámpírfilmje, ma már a műfaj jelentős és megkerülhetetlen darabjának tekinthető.

A film eredeti nyelven, angol felirattal tekinthető meg.

A Facebook-esemény itt érhető el.